Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet (CC BY 2.5).Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet (CC BY 2.5).

Till den stundande allhelgonahelgen kan vi rekommendera ett besök i Rötters databas Gravstensinventeringen. Och missa inte heller helgens erbjudanden från Rötterbokhandeln!  

För många är det tradition att under allhelgonahelgen besöka bortgångna nära och kära och kanske tända ett ljus vid deras gravstenar. Är släktens gravstenar spridda på flera håll i landet är ett besök i Gravstensinventeringen en möjlig ersättning.

Gravstensinventeringen startades av föreningen Genealogisk Ungdom redan 1979 och är numera en sökbar databas i Sveriges Släktforskarförbunds regi. Den finns här på Rötter, bland databaserna i Faktabanken.

I databasen hittar du gravstenar och hela gravvårdar med fotografi och inskription, noggrant dokumenterade av frivilliga krafter. Den grundläggande informationen är ibland också kompletterad med kunskap om de begravda personer som stenen berättar om.

Så söker du i Gravstensinventeringen

För tillfället finns det närmare en halv miljon inventerade gravstenar och drygt en miljon registrerade personer från begravningsplatser över hela landet i databasen.

I en artikel i magasinet Släkthistoriskt Forum från den 12 juni 2019 presenterade vi en lista över nyttiga söktips som kan hjälpa dig att hitta det du söker i Gravstensinventeringen:

Ta del av söktipsen här

5 tips för bättre sökning i Gravstensinventeringen.I somras publicerade vi 5 tips för bättre sökning i Gravstensinventeringen. Klicka på bilden eller länken ovan för att komma till artikeln.

Saknar du en gravsten?

Gravstensinventeringen är öppen för alla att söka i och den som vill har även möjligheten att delta i projektet.

Saknar du en gravsten kan det vara så att den stenen eller begravningsplatsen inte har blivit inventerad än. Där kan du hjälpa till!

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att gravstenar dokumenteras i tid – så tveka inte att ansluta dig. Din insats är till stor nytta för dagens och framtidens släktforskare.

Läs mer om hur du gör för att inventera

Erbjudanden från Rötterbokhandeln

dodbok begravdaFinns det någon sysselsättning som passar bättre en kulen höstdag än släktforskning? Rötterbokhandeln har verktygen för dig som vill komma de bortgångna släktingarna närmare.

Under hela helgen 4–6 november kan du fynda Sveriges Dödbok 8 till ett extra bra pris: 550 kr.

Databasen Begravda i Sverige 2 får dessutom från och med allhelgonahelgen ett nytt, lägre pris: 295 kr.

Läs mer i Rötterbokhandeln

Annonser