Just nu pågår registreringsarbetet med nästa version av Dödboken, Sveriges dödbok 9, med uppgifter om alla som avlidit i Sverige åren 1815–2022. Om allt går som beräknat kommer den nya versionen av Dödboken finnas i abonnemangsform redan under nästa år. 

Anders Berg webbAnders Berg, projektledare för Namn åt de döda. Foto: Olle Söderström

Arbetet med Sveriges Dödboks nästa version löper på med god fart. Anders Berg, som under de senaste åren har lett projektet, berättar att hela 80 procent av församlingarna redan är klara för perioden 1815-1829 och planerna inför utgivningen 2023 börjar ta form.

– Det är också klart att Dödboken och projektet Namn åt de döda fortsätter till och med 2025 och Sveriges Dödbok nr 10. Då ska hela 1800-talet vara med, berättar han.

Nästa Dödbok, den nionde i ordningen, kommer förhoppningsvis att släppas som abonnemang på Rötter kring mitten av november 2023 och som usb-produkt i slutet av november samma år.

380 volontärer

Arbetet med att ta fram nya versioner av Sveriges dödbok har pågått sedan 2002 genom projektet Namn åt de döda. För närvarande arbetar omkring 380 volontärer med att tyda kyrkböckernas anteckningar och registrera posterna i databasen. Utan de frivilliga krafterna hade inte Dödboken varit möjlig att ta fram.

Den senaste versionen av Sveriges dödbok sträcker sig från 1830–2020 och innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för de 15,4 miljoner som avlidit mellan de åren.

Här kan du läsa mer om projektet

alla dodbocker skivor tom 8Här är alla tidigare utgivna versioner av Dödboken.

 

Annonser