Brunblo hembygdsgardBrunflo hembygdsgård. Foto: Michael Häggmark.
De stigande elpriserna kan få konsekvenser för delar av vårt kulturarv. Sveriges hembygdsförbund efterlyser ekonomiskt stöd för att föreningarna ska ha råd att ta hand om sina historiska hus, gårdar och föremålssamlingar under de kalla vintermånaderna.

Landets hembygdsföreningar uttrycker stor oro för höga kostnader för uppvärmning. Många överväger att kallställa sina hembygdsgårdar under vintern för att spara pengar. Något som medför en risk för att bland annat historiska föremål skadas.

– Förutom risken med att få in fukt i byggnadskonstruktionen riskeras även värdefulla samlingar av föremål, textilier och lokala arkiv, säger Jan Nordwall generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Förvaltar omfattande kulturarv

En kallställning gör dessutom att man inte kan uppfylla försäkringsvillkorens krav på underhållsvärme.

Hembygdsförbundet anser därför att regeringen behöver se över möjligheten för kompensation i form av extra bidrag eller åtgärder som begränsar kostnaderna för uppvärmning för att värna det omfattande kulturarv som hembygdsrörelsen förvaltar åt samhället.

– Ideella föreningar må vara juridiska personer men drivs utan vinstsyfte. Det bör man ta hänsyn till när man diskuterar effekterna av kraftigt höjda elpriser och eventuella åtgärder, säger Jan Nordwall.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser