Den 12 november firar vi Arkivens dag, med temat myter och mysterier. Besök ett arkiv, häng med på en stadsvandring, lyssna till föreläsningar eller få hjälp med din släktforsking.

I år kan dubli en arkivdetektiv, låta dig skrämmas och fascineras av spöken och oknytt, få veta mer om hur man fyller luckorna i sin släktforskning eller bara njuta av att färdas genom tid och rum tillsammans med arkivens berättelser.

svartkonst_NM.0040035.jpgEtt av de lösa bladen i en så kallad svartkonstbok från Östra Göinge härad, Örkene socken i Skåne, som består av trollformeln SATOR-AREPO. Det är en trollformel bland annat känd från fynd i Pompeji men vars ursprung är omtvistat. Den kan läsas på fyra sätt med början från vilket som helst av de fyra hörnen och såväl vågrätt som lodrätt. Svartkonstboken har tillhört Neringa-Pehr, en välkänd så kallat ”klok” man som ska ha verkat i Skåne. Foto: Thomas Adolfsson/Nordiska museet.Temat myter och mysterier borgar för spännande arkivbesök, öppna hus och andra aktiviteter. 

Svartkonst, folktro
och okända fäder

Bland annat bjuder Nordiska museets arkiv tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv in till ett gemensamt arrangemang där besökarna bland annat välkomnas till att ta en närmare titt på svartkonstböcker, ta del av berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser.

Det kommer bli föredrag, ljud- och filmuppspelningar, utställning av arkivhandlingar och visning av digitala resurser med fri entré till Nordiska museets arkiv och biblioteks läsesal.

Arkivens dag på Regionmuseeti Kristianstad är ett samarrangemang mellan Regionmuseet Skåne, Kristianstads kommunarkiv, Kristianstads stadsbibliotek och Kristianstadsbygdens släktforskarförening.

Ta del av släktforskningshjälp, dna-test, bokbord, stadsvandring, sagostund för barn och två korta, men spännande föreläsningar, tillsammans med en utställning om folktro och hur man hittar okända fäder.

Arkivens dags hemsida kan du se vad som arrangeras nära dig. Listan fylls på med nya arrangemang och ändringar efter hand. 

 

Annonser