kullaslaktingarStina Wollter, Mikael Rickfors och Isabella Löwengrip är kullasläktingar. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, Bengt E Nyman, CC BY 2.0, Frankie Fouganthin, CC BY-SA 3.0. Bilderna är delade via Wikimedia Commons.
Nu presenteras fler medlemmar i en av landets mest väldokumenterade släkter. Kullasläkten har fått en nionde och sista släktbok. Birgitta Svantesson har varit med från böjan.

Kullasläkten leder sitt ursprung till Kullagården uppe på Kullaberg. Där bodde en gång Truls Andersson, som hade fått arrende på gården av grevinnan Sophia de La Gardie på Krapperup. Det är många som kan räkna sig till Truls ättlingar, som i dag utgör en av Skånes största släkter.

Efter tjugo års arbete och åtta tidigare böcker sätter nu Kullabygdens Släktforskare punkt i den nionde och sista delen av böckerna om Kullasläkten. Det rör sig om totalt 65 000 ättlingar till Nils Trulsson som har presenterats både i bokform och i en sökbar databas på nätet.

Dags att ta farväl av Truls ättlingar

birgitta svantessonBirgitta Svantesson. Foto: privat.Birgitta Svantesson är med i föreningen och har deltagit i det redaktionella arbetet sedan den första boken. 

Hallå där Birgitta Svantesson! Varför tar det slut med den nionde boken? 

– I den nionde boken har vi kommit till de sista av Truls Anderssons tretton barn. Några av barnen fick få eller inga ättlingar, så det blev inte tretton böcker.

Hur kom det sig att det blev just Truls Anderssons ättlingar som beskrivs i det här enorma bokverket?

– Kullasläkten hade fått sitt namn av släktforskare redan på 1930-talet. Vår dåvarande ordförande tillhörde släkten och hade samlat sin forskning i pärmar som föreningens medlemmar använde som uppslagsverk. Det visade sig att många tillhörde släkten och vi i föreningen bestämde oss för att samla all denna forskning på något sätt.

Hur känns det att efter tjugo års arbete nu ta farväl av Truls ättlingar?

– Det var mycket jag lärde sig om att forska i olika arkiv under arbetet och så har det varit spännande att hitta något som tycktes omöjligt att hitta. Så det är lite både och förstås. Men jag känner mest lättnad över att vi har tagit detta i hamn och att jag nu få tid över till den egna släkten. 

Var har du din egen släkt någonstans?

– Jag är ingift i Kullasläkten men min egen släkt kommer bland annat från norra Uppland. Jag fick höra från min mormor när jag var liten att vi hade vallonskt påbrå, men inte förrän ganska nyligen kunde jag få det bekräftat med hjälp av ett dna-test att det hon sagt faktiskt stämde. 

Kullabygdens Släktforskare

Böckerna om Kullasläkten har tagits fram av engagerade medlemmar i föreningen Kullabygdens Släktforskare. Den ideella föreningen bildades 1987 av en grupp släktforskningsentusiaster.

Föreningen har till syfte att främja släktforskning i Kullabygden, genom erbjuda gemenskap för aktiva släktforskare och genom att på olika sätt väcka intresse för släktforskning.

På föreningens hemsida hittar du bland annat resursen Kulladatabasen, som är ett sökformulär där alla som vill kan söka på de personer som böckerna om Kullasläkten bygger på, både redan tryckta och kommande. I listan redovisas också vem eller vilka av Nils Trulssons barn som personen är ättling till. 

Föreningen ger ut ger ut medlemstidning två gånger per år och har sin släktforskarlokal på Linnégatan 15 i Höganäs. Ett medlemskap kostar 200 kronor.

Hemsida: www.kullabygdens.se

Annonser