forintelsemuseetKlädd i den här jackan vaknade tolvårige Kiwa Zyto den 5 maj år 1945 i en skog i närheten av München och var fri. Han hade överlevt gettot i Kielce, koncentrations- och förinteslelägret Auschwitz-Birkenau och arbetslägren Dachau och Landberger. Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
I somras invigdes Sveriges museum om Förintelsen. De fysiska lokalerna kommer att öppna först under nästa år, men redan nu kan du ta del av en nätbaserad utställning.

Museet har till uppgift att bevara minnet av och fördjupa kunskaperna om Förintelsen. Det gör man bland annat genom att samla in föremål, dokument och annat material som belyser Förintelsens historiska sammanhang, däribland vittnesmål från överlevande med anknytning till Sverige samt från deras anhöriga och efterlevande.

Just nu kan du ta del av en nätbaserad utställning där överlevande har delat med sig av sina berättelser om förföljelsen och det nya livet i Sverige.

Museet planerar också för filmvisningar, författarsamtal och fördjupningar av olika teman, exempelvis Förintelsens manifestation i konsten.

Under hösten kommer programverksamheten successivt att flytta in i museets nya lokaler på Torsgatan 19 i Stockholm och den första utställningen på plats öppnar på Torsgatan 19 i juni 2023.

Se den nätbaserade utställningen med berättelser från några av Förintelsens överlevare här

Annonser