matlagning upplandsmuseetOLM 9807Margit Lindskog i full färd med att ta tillvara en del av höstskörden. Kanske från det egna trädgårdslandet. Bilden är tagen av Samuel Lindskog någon gång på 1910-1920-talet och finns i Örebro läns museums samlingar.
Hur tog gammelmormor tillvara köksträdgårdens präktiga pumpor? En del behöver bara konsultera den gamla receptsamlingen för att få svar på den frågan. Andra av oss får ta vägen via arkiven.

I bästa fall är de personliga släktrecepten samlade i en nött gammal receptsamling på hedersplats i bokhyllan. Men så är inte fallet med alla de gamla kok- och anteckningsböcker som husmödrar från förr lämnat efter sig. Många kulinariska skatter från förr hittas faktiskt i arkiven runt om i landet.

I Digitala forskarsalen på Riksarkivets webbplats finns det numera tre nya ämnesingångar. Tillsammans med de nya kategorierna Judiskt och Statistiska undersökningar hittar vi numera det aptitretande ämnet Hushåll och recept.

kokbok webb raArkiven gömmer måltidshistoria när den är som bäst. Foto: Riksarkivet.

Handskrivna receptsamlingar

Men var finns egentligen recepten? Det kan du som är intresserad ta reda på med hjälp av det Register över handskrivna kokböcker från 1600-talet och fram till och med 1900-talet, som finns bland länkarna under det nya ämnesområdet Hushåll och recept.

Majoriteten av de handskrivna receptsamlingarna finns tillgängliga för framtagning på institutioner som Måltidens hus i Grythyttan, Nordiska museets arkiv, Kungliga bibliotekets handskriftsavdelning och Folklivsarkivet i Lund.

Under samma ämnesområde hittar du också ett intressant lunchföredrag från Landsarkivet i Vadstena som berättar om hur recepten från Karl XII:s tid kastar nytt ljus över arméns läkemedelsterapi och förskrivningsmönster. Här kan du lyssna på det direkt: Ny kunskap om Karl XII:s Drabantkår genom medicinska recept - YouTube

Mer om Digitala forskarsalen

På startsidan för Riksarkivets digitala forskarsal finns ingångar till alla Riksarkivets digitala arkiv. Där hittar du rubrikerna Ämnesområden, Specialsök, Alfabetisk lista, Nyskannade volymer, Nedladdningsbara datamängder och Automatiserad handskriftstolkning (HTR) samlade på Digitala forskarsalens förstasida.

Under Ämnesområde i Riksarkivets digitala forskarsal finns länkar till skannat arkivmaterial, sökdatabaser och öppna data.

Gå direkt till Digitala forskarsalens ämnesområden på riksarkivet.se

Annonser