ansikten fra 1700Magnus Brahe, född 1790 och fotograferad 1844, samma år som han dog. Foto: Anton Derville/Livrustkammaren. Dubbelporträtt av lagman O. Oxehufvud (1797-1857) med hustrun Johanna Catharina (f. Melin, kallad "Kitty", 1810–1874), taget 1843-1850. Foto: Okänd fotograf/Nordiska museet och det sista fotografiet föreställer en okänd kvinna. Möjligen är hon född under sent 1700-tal, fotografiet är taget på 1840-talet. Foto: Okänd/Nordiska museet
Nu har ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum nått de flesta prenumeranterna. I temat sätts denna gång ljuset på de allra första svenskarna som slog sig ner framför en kameralins. Har du ett släktfoto som är ovanligt gammalt eller som föreställer en släkting född på 1700-talet? Då kan du bidra till en spännande uppföljning här på Rötter.

nr 4 2022 rakt ovanifranFör de flesta, och kanske för släktforskare i synnerhet, är de tidigaste porträtten ett fascinerande fönster in i en fjärran tid. Men underligt nog är ämnet förhållandevis outforskat.

I det här temat tittar vi bland annat närmare på de allra äldsta porträtten av svenskar som finns bevarade. Mest för att de är så spännande. Sedan har vi samlat våra bästa tips på hur du daterar, bevarar och delar med dig av släktens porträtt.

Porträttfynda och dela med dig av dina skatter

Du har kanske redan samlat in alla porträtt som finns utspridda bland släktingarna och konstaterat att det är lite tunnsått. Ge inte upp så lätt! I artikeln 9 vägar till släktingarnas okända porträtt hittar du våra bästa tips på samlingar och databaser som kan ge dig helt nya porträttfynd.

Föreställ dig hur många porträttfynd som skulle kunna göras av framtida generationer om alla släktforskare digitaliserade sina äldre porträtt och laddade upp dem i databasen Porträttfynd. I tidningen hittar du en enkel steg-för-steg-guide till hur du gör dina egna bilder tillgängliga för alla i den stora databasen på nätet.

Skicka in din äldsta bild eller äldsta på bild

Sitter du på en ovanlig skatt i form av ett riktigt gammalt fotografi på en släkting, eller har du ett fotografi på en släkting född på 1700-talet?

Skicka i sådant fall in din bild, tillsammans med det du vet om den till redaktor@rotter.se så kan vi göra en spännande uppföljning på temat här på Rötter. 

Varför får jag så få träffar?

Dna-experten Peter Sjölund går i numrets DNA-skola igenom varför vissa av oss får väldigt få matchningar i jämförelse med andra och varför det helt kan saknas dna-matchningar till sysslingar/tremänningar.

Numret bjuder också på ett reportage från de efterlängtade släktforskardagarna i Skövde, en alternativ ingång till Nationell arkivdatabas, bokrecensioner och annat smått och gott.

Det senaste numret når många prenumeranter under dagen och du som inte prenumererar kan köpa det som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

mall_5_nummer_liggande_m_puff_liten.jpg
Helt år med SHF från 299 kr

Vill du komma anfäderna och anmödrarna lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Du får en årsprenumeration på magasinet för prisvärda 299 kronor

Här kan du läsa mer om alla prenumerationsalternativ

 

Annonser