halmstad arenaFoto: Hanna Svensson.
Den 1-2 oktober bjuder Hallands Släktforskarförening in till en släktforskarmässa med bland annat föreläsningar, släktforskarhjälp och topsning. Arrangemanget utgör den hejdundrande finalen på föreningens 40-årsfirande. Samma helg firar en annan pigg 40-åring sitt jubileum betydligt längre norrut i landet. 

Det är ett storslaget jubileum som Hallands Släktforskarförening har planerat och delvis genomfört under året, på olika platser länet. I till exempel Varberg lockade föredrag av bland andra Peter Börjesson omkring 200 besökare under den gångna helgen.

lars_gunnar_svensson.jpgLars-Gunnar Svensson. Foto: privat.Men nu är det alltså snart dags för det avslutande arrangemanget, som hålls i Halmstad Arena. I föreläsningsprogrammet finns något för alla och även släktforskarmässan kommer att bjuda på många höjdpunkter för den släktforskningsintresserade.

– Det är en härlig mix av utställare. Hembygd, kultur, historia, emigration med resor och soldatforskning är några smakprov på vad som erbjuds. ArkivDigital medverkar både som föreläsare och utställare. Information om gravstensinventeringen. Självklart erbjuder vi också släktforskarhjälp, berättar Lars-Gunnar Svensson, en av föreningens driftiga medlemmar. 

– Intresset för dna är stort bland släktforskare och det kommer att finnas möjlighet att både få information, kunskap och att topsa sig på mässan, tillägger han.

Lockar nya medlemmar

Hallands Släktforskarförening är verkligen ingen krisande 40-åring. I somras fick den Sveriges Släktforskarförbunds utmärkelse för största (faktiska) medlemsökning för tredje året i rad. 

Men vad är det som gör att en förening lockar hundratals nya medlemmar mitt under en pandemi? 

– Det har absolut med vår medlemsportal att göra, att vi har all information medlemmarna behöver samlad där, säger Lars-Gunnar Svensson.

Han syftar bland annat på de så kallade Församlingssidorna, som är den del av föreningens medlemsportal, där alla resurser finns samlade under varje församling. Där hittar medlemmen allt från digitaliserade mantalslängder till bouppteckningar, avskrivna domböcker och – inte minst – ett sökbart personregister som hjälper dig att blixtsnabbt hitta dina släktingar i kyrkböckerna över födda, vigda och döda i Hallands församlingar.

Här kan du läsa mer om föreningens jubileumsfirande den 1-2 oktober.

I Släkthistoriskt Forum nr 5 2021 kan du läsa mer om deras arbete med medlemsportalen. 

Ännu en pigg 40-åring firar samma helg

Samma helg firar en annan aktiv släktforskarförening jubileum. Även Pitebygdens Forskarförening fyller 40 år i år och bjuder in till ett firande på Framnäs folkhögskola i Öjebyn söndagen den 2 oktober.

Det blir en heldag med föreläsningar, försäljning av produkter, fika, lunch och lotterier.

Passa på och föranmäl dig senast den 22 september för rabatterat pris. Här kan du läsa mer om det.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser