soldater varmland 1860Grupporträtt av soldater vid Bohusläns regemente I 17. Foto: Okänd fotograf/Armémuseum.
Soldatforskningen går framåt. Nyligen utökade Arkiv Digital sitt register med närmare 150 000 nya poster från generalmönsterrullorna och i somras växte även antalet poster i Centrala Soldatregistret.

AM.025281 soldatmossaLägermössa m/1860 för manskap vid Värmlands fältjägarkår. Foto: ArmémuseumSläktforskningsföretaget Arkiv Digital fortsätter att indexera generalmönsterrullorna. I den senaste uppdateringen har 144 216 sökbara poster från tre olika regementen lagts till från Närkes regemente, Närke-Värmlands regemente och Värmlands regemente.

Med hjälp av registret till generalmönsterrullorna kan du söka på din släktings namn i stället för att bläddra i de olika volymerna. Varje post länkar vidare till originalkällan, där det ofta finns ytterligare uppgifter.

För att söka i generalmönsterrullorna loggar du in på app.arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer Generalmönsterrullor i listan över registerkällor. Du behöver ha ett abonnemang hos Arkiv Digital för att kunna söka i registret.

Missa inte Centrala Soldatregistret

Generalmönsterrullorna förvaras på Krigsarkivet och består av totalt 1 945 volymer. Arkiv Digitals register är under uppbyggnad och innehåller i dagsläget 553 927 sökbara poster från Dalregementet, Närkes regemente, Närke-Värmlands regemente, Södermanlands regemente, Upplands regemente, Värmlands regemente och Västmanlands regemente.

Ett tips för dig som söker efter soldater som tjänstgjort i andra regementen, eller för dig som inte har Arkiv Digital, är att söka dina militära anfäder i Centrala Soldatregistret. Nyligen uppdaterades jätteregistret med detaljerade poster över närmare en halv miljon indelta soldater från det yngre indelningsverket (1682-1901).

Du hittar sökdatabasen via webbplatsen www.soldatreg.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser