vy1 Riksarkivet TengbomSå här är det tänkt att den stora arkivbyggnaden ska se ut. Bild: Tengbom.
I Härnösand planeras för ett helt nytt, omkring 35 500 kvadratmeter stort arkiv med generösa utrymmen för besökare. I fredags togs de första spadtagen som en symbolisk start på projektet.

Det är Riksarkivet, Skatteverket och företaget Specialfastigheter som tidigare har gått samman för att skapa en kostnadseffektiv lösning för en helt ny arkivbyggnad i Härnösand. Under torsdagen fattade regeringen beslut om rätt att teckna långsiktigt hyresavtal.

 – Nu blir det på riktigt efter många år av planering – äntligen! Det här kommer bli en fantastik  byggnad för både arkiv, personal och besökare. Jag är väldigt glad över att vi gör det här tillsammans, säger riksarkivarie Karin Åström Iko.

Riksarkivet har länge påtalat behovet av expansionsutrymme för att ta emot nya arkiv. De nuvarande lokalerna i Härnösand har ineffektiva ytor som man inte har kunnat anpassa till moderna arbetssätt. 

Byggstarten är planerad till hösten 2022 och lokalerna beräknas stå klara våren 2025. Arkitektfirman Tengbom har gett ett förslag på hur de nya lokalerna ska se ut.

På Riksarkivets webbplats kan du ta del av fler skisser

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser