shf 3 2022 omslag uppslag ny
Härjade män i randiga dräkter som på led står och hugger sten kedjade i järnklot. Det är en scen som lätt dyker upp i huvudet när många tänker på straffarbete förr. Men så såg det väl knappast ut i Sverige? Jo, bilden är faktiskt inte så långt ifrån verkligheten man kan tro.

NMA.0034801 fangeUr "Photografiskt Album för år 1861 öfver fångar förvarade å Warbergs fästning". Fånge N:o 109, C.J. Kjellberg. Foto: Nordiska museet.De slet på fästningar, spinnhus, rasphus och andra ökända inrättningar. I det nya numret av Släkthistoriskt Forum får du lära känna anfäderna och anmödrarna som dömdes till straff- eller tvångsarbete. 

På fästningar och stenbrott hördes ständigt ljudet av järn mot sten från våra olycksaliga släktingar som sonade sina brott med ett tungt och ändlöst slit. Men det är inte bara i stenbrotten vi hittar våra dömda anfäder och anmödrar.

I det här numrets temaartiklar tas olika typer av tvångs- och straffarbete upp. Du får dessutom tips på vad du kan hitta i fångvårdens fylliga källor.

Dna-pussel och manlig fåfänga

I förra numret tittade vi närmare på hur våra anmödrar kan ha klätt sig och den här gången har turen kommit till våra anfäder. När övergavs egentligen knäbyxan och när började sockenskräddarens gedigna klädesplagg få konkurrens av färdigsytt mode? Det får du svar på i artikeln Klädd för livets färd, som handlar om vad de manliga gångkläderna berättar.

I numrets Dna-skolan visar experten Peter Sjölund hur du tar steget från nästan säkert till helt säkert släktskap. Ett pussel det lönar sig att lägga.

Sommarens höjdpunkter för släktforskare

Äntligen möts vi igen! Många ser fram emot att återse släktforskarkamrater och göra nya bekantskaper under årets släktforskardagar i Skövde. Föredragen bjuder på en väl avvägd blandning av släktforskning och historia. I det här numret hittar du förstås allt du behöver veta för att inte missa någon av sammankonstens höjdpunkter.

tva_uppslag.jpg
Vad är väl ett bättre sätt att ta tillvara på en vacker sommardag än att besöka ett hembygdsmuseum i trakten som din släkt kommer ifrån? I Eva Johanssons artikel får du tips på besöksmål som får släktforskarhjärtat att klappa lite extra hårt. 

Missa inte det!

Det senaste numret når många prenumeranter under dagen och du som inte prenumererar kan köpa det som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

mall_5_nummer_liggande_m_puff_liten.jpg
Helt år med SHF från 299 kr

Vill du komma anfäderna och anmödrarna lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Du får en årsprenumeration på magasinet för prisvärda 299 kronor. Vill du ha tillgång till hela tidningsarkivet tillsammans med digitala extraresurser på Rötter rekommenderar vi det ännu mer prisvärda paketet Premium Silver för 329 kronor. Brukar du även köpa Släktforskarnas årsbok? Då spar du en rejäl slant genom att prenumerera på Premium Guld

Här kan du läsa mer om alla prenumerationsalternativ

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser