Youtube slaktforskningPå Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal får du bland annat veta varför det är så bra att vara med i en förening.
På YouTube finns massor av tips och trix för släktforskare. Här listar vi några kanaler där det finns godbitar i form av inspelade föredrag, instruktioner och annat smått och gott.

Är du nybliven släktforskare och vill snabbt få tips på hur du använder de vanligaste databaserna? Eller känner du för att fördjupa dina kunskaper inom ett visst område genom att lyssna på ett föredrag?

Då kan YouTube vara någonting för dig. Här följer en handfull tips på YouTube-kanaler att titta närmare på:

På djupet i Riksarkivet

På Riksarkivets kanal finns det mängder av föredrag, informationsvideor, filmade möten och arkivklipp. En hel del är förstås släktforskningsrelaterat. Till exempel ett föredrag om bruksarkiv och ett annat om bouppteckningar där bland andra Claes Westling på Landsarkivet i Vadstena berättar om vad de innehåller och hur de kan användas.

Gå till Riksarkivet på YouTube

Matiga föredrag hos Arkiv Digital

På Arkiv Digitals YouTube-kanal finns en stor mängd föredrag om allt släktforskningsrelaterat. För dig som inte är precis nybörjare och som vill dyka lite djupare i kyrkoarkiven finns till exempel den här föreläsningen med Niklas Herzman där han visar exempel på hur man använder de mer ovanliga källorna på bästa sätt.

Gå till Arkiv Digital på YouTube

Dna-webbinarier hos MyHeritage

På MyHeritages kanal hittar du bland annat ett gäng inspelade webbinarier med dna-släktforskningsexperten Peter Sjölund, som bland annat går igenom trianguleringens ädla konst och hur du reder ut släktskapen när du har dina rötter på en plats där alla är släkt med alla

Gå till MyHeritage på YouTube

Genealogiska Föreningen

Även på Genealogiska Föreningens kanal finns en hel del föredrag om dna-släktforskning. Du hittar också information om många av föreningens spännande projekt. En hel del godbitar döljer sig bakom föreningens inloggning på hemsidan för den som är medlem. I den här videon får du veta mer om GF:s digitala arkiv.

Gå till Genealogiska Föreningen på YouTube

Lär dig Disgen

Disgen är ett släktforskningsprogram som är lättanvänt samtidigt som det erbjuder en mängd olika funktioner. För dig som vill få ut maximalt av ditt program och din släktforskning kan det därför vara en bra idé att ta del av de många och pedagogiska instruktionerna som finns på:

Föreningen DIS YouTube-kanal

Förbundet på YouTube

Det finns faktiskt en hel del även på Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal. Till exempel får du i den här videon veta varför det är så bra att vara med i en släktforskarförening. För nybörjare finns också en genomgång av hur du använder Sveriges dödbok. Fler videor är planerade – så håll utkik!

Sveriges Släktforskarförbund på YouTube

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser