magasin 1800 tal
Nu kan du bläddra i släktingarnas favoritmagasin. Många av 1800-talets tidskrifter om bland annat mode, hälsa och politik har nyligen gjorts tillgängliga på nätet.  

Det är Kungliga biblioteket (KB) och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå som nyligen har inlett en samordnad satsning för att digitalisera tidskrifter från mitten av 1800-talet.

Det har resulterat i att ett drygt 20-tal svenska 1800-talstidskrifter har digitaliserats och nu, lagom till sommaren, gjorts tillgängliga på nätet, bland annat i KB:s tidningstjänst.

Mode, hälsa, politik och spiritism

Likt dagens magasin berör många av de äldre tidskrifterna områden som litteratur, mode, hälsa och politik. Men bland tidningarnas inriktningar finns en stor bredd. Exempel på mer tidstypiska ämnen är typografi och spiritism.

– Det finns mycket spännande material i våra svenska tidskrifter från den här tiden. Just 1800-talet var en dynamisk period som såg en begynnande industrialisering, viktiga vetenskapliga framsteg och nya ideologiska strömningar. Personligen hoppas jag att detta, tillsammans med nya forskningsmetoder, kommer kunna ge svar på helt nya forskningsfrågor och visa på helt nya historiska mönster, säger Ulf Sandqvist, chef för Arkiv och specialsamlingar på Umeå universitetsbibliotek.

Sök fram materialet i Libris

Materialet går att söka i Libris och många av titlarna finns nu i KB:s tjänst Svenska dagstidningar på nätet.

Du kan också hitta dem på den här samlingssidan, som länkar vidare till respektive biblioteks publiceringsplattform.

Förhoppningen är att alla digitala tidningar så småningom ska samlas i en nationell dataplattform där det kommer att vara möjligt att söka i artiklarna och ladda ned material som text eller annan data.

Läs mer på KB:s webbplats

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser