Släktingarna Martin Modéus och Johan Dalman tävlar om att bli Svenska kyrkans nästa ärkebiskop. Foto: Daniel Lönnbäck/Rickard L. Eriksson. Montage: Gustaf Hellsing.Släktingarna Martin Modéus och Johan Dalman tävlar om att bli Svenska kyrkans nästa ärkebiskop. Foto: Daniel Lönnbäck/Rickard L. Eriksson. Montage: Gustaf Hellsing. svenskakyrkan.se

Snart utses Svenska kyrkans nya ärkebiskop. Valet står mellan de två biskoparna Martin Modéus i Linköping och Johan Dalman i Strängnäs. Och faktum är att de är släkt med varandra – femmänningar två gånger om och dessutom ättlingar till Gustav Vasa.

Ärkebiskopsvalet sker genom val i två omgångar, ungefär som ett franskt presidentval. I den första omgången kandiderade fem nuvarande biskopar. Tre av dem är släkt med varandra och två av dessa, har gått vidare till den andra och avgörande valomgången den 8 juni.

Det är därmed säkert att det blir en ättling till Lovisa Leffler född Brink (1781–1857) som blir Sveriges nya ärkebiskop, antingen biskop Martin Modéus i Linköping, eller biskop Johan Dalman i Strängnäs, som också är kungens överhovpredikant och tillhör adliga ätten nummer 1718.

Fler biskopar i samma släkt

Bland de fem i första omgången fanns också Martin Modéus bror, biskop Fredrik Modéus i Växjö. Även den tidigare överhovpredikanten och biskopen i Stockholms stift Henrik Svenungsson (1933–2017) hade samma anmoder.

Lovisas systerson var för övrigt biskopen i Skara, Johan Albert Butsch (1800–1875), som två gånger var uppförd på förslag till ärkebiskop men avböjde.

Inte första gången en vasaättling blir ärkebiskop

Alla dessa tillhör också kretsen av Gustav Vasas ättlingar, som redovisas i Per Anderssons bokverk Sveriges kungasläkt (2019). Modéus har fyra härstamningar från kung Gösta och Dalman två. De båda är som närmast femmänningar med varandra, två gånger om.

Det har hittills bara funnits en ärkebiskop fallen efter Gustav Vasa, och det är K G Hammar. Oavsett vem som vinner valet den 8 juni så blir det alltså för andra gången en vasaättling som högsta företrädare för Svenska kyrkan.

Läs mer om ärkebiskopsvalet hos Svenska kyrkan: svenskakyrkan.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser