morbylanga1900Gata i Mörbylånga kring sekelskiftet 1900. Foto: Kalmar läns museum.
Undrar du över vilken av dagens kommuner en släktings socken tillhörde på 1860-talet? Det kan du snabbt få reda på i Sveriges kommunindelning 1863–1993 som nu gjorts tillgängligt för alla på nätet.

Genom åren har alla städers, köpingars, municipalsamhällens, landskommuners, storkommuners och nutida kommuners "släktträd" förgrenat sig genom indelningsreformer, delningar och sammanslagningar.

Inte minst för släktforskare som letar efter arkiverade dokument kan det därför ibland vara knepigt att veta i vilket kommunarkiv man ska börja sin jakt.

För att underlätta har Per Andersson, som bland annat har författat det omfångsrika bokverket om Gustav Vasas ättlingar, gjort en kartläggning av Sveriges kommunindelning genom tiderna, som blev till en bok med namnet Sveriges kommunindelning 1863–1993.

Nu har han gjort bokens innehåll tillgängligt för alla på sin webbplats slekt.se/kommun, där indelningshistorien presenteras länsvis med utgångspunkt i dagens kommuner. Fler än 5 000 kommunala enheter följs framåt respektive bakåt i tiden.

Utforska Sveriges kommunindelningshistoria här

Mer för släktforskare

På Per Anderssons webbplats slekt.se hittar du även fakta om den stora Långarydssläkten, Mjölbys historia, ett 30-tal östgötska och småländska släkter, släktredovisningssystem och mycket mera.

Gå till slekt.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser