Lars olof arena skovdeLars-Olof Klaar. Foto: privat och Arena Skövde, som är platsen för sommarens släktforskardagar. Foto: Arena Skövde.
Plötsligt står sommaren för dörren och Släktforskardagarna i Skövde närmar sig. Vi har passat på att intervjua projektledaren Lars-Olof Klaar om läget inför släktforskarfesten. Han ger bland annat några värdefulla tips mässbesökaren.

Det var varit en lång resa för Skövde Släktforskarförening. Det var egentligen år 2020 som skulle ha blivit deras år att stå värd för Släktforskardagarna. Men så blev det inte.

Ni hade hunnit en bra bit med förberedelserna när det stod klart att pandemin skulle sätta stopp. Hur gick tankegångarna då?

–  Vi hade jobbat på ganska bra och det är ju klart att det inte var roligt att behöva ställa in. Särskilt med tanke på alla som vi engagerat. Men förståelsen fanns ju och det var bara att acceptera. Året därefter var reserverat för Göteborg som firade sitt 400-årsjubileum 2021, men det visste vi redan och det var bara att ställa in sig på 2022.

Nu är det ni som ska arrangera den första stora släktforskarträffen på två långa år, hur känns det?

–  Det känns bra! I stort sett alla funktionärer som vi engagerade förra gången är med på tåget i år. Vi har dessutom fått stöd av flera andra föreningar i Skaraborg som kommer för att hjälpa till. Bland annat har vi kunnat sätta ihop en grupp släktforskare som kommer att finnas tillgängliga för den som vill få hjälp med släktforskningen. De kommer att hålla till på en av läktarbalkongerna en trappa upp.

Vad ser du själv mest fram emot?

–  Att det äntligen blir av. Jag ser verkligen fram emot att få träffa folk igen! Vi är mycket förväntansfulla.

Hur ligger ni till med förberedelserna?

–  Vi har läget under kontroll. Mycket handlar ju om att få till logistiken och jag tror att det kommer bli väldigt bra. Arena Skövde är enorm och rymmer föreläsningar, mässhall och mötesrum. Bra restauranger med kapacitet att servera många finns både i byggnaden och även precis intill. Korvkiosk finns också för den som föredrar det.

Har du något tips på vad den som planerar att komma bör tänka på?

–  Ja, först och främst är det hög tid att boka hotell för den som ännu inte gjort det. I Skövde är nog det mesta redan uppbokat, men det finns säkert lediga rum i omgivande städer. Skara, Tibro och Mariestad ligger nära, inte minst för den som planerar att komma med bil. Och den som vill komma med husbilen gör bäst i att försöka boka en campingplats så snart som möjligt, parkeringen i anslutning till arenan är nämligen inte anpassad för bredare fordon.

–  Och sist men inte minst: Om du vill komma in snabbare när mässan öppnar är det en god idé att förköpa inträdesbiljett. Det kommer nämligen att finnas ett separat insläpp för de som redan betalat.

Här kan du förköpa inträdesbiljetten

Boka plats på ditt favoritföredrag

Spännande föredrag kommer att hållas under både lördagen och söndagen den 20-21 augusti. Här kan du ta del av hela föreläsarprogrammet.

Finns det något i programmet du absolut inte vill missa? På hemsidan kan du förboka plats på dina favoritföredrag för 20 kr per föredrag. Det innebär att du har förtur om du är på plats 15 minuter innan föreläsningen börjar.

Förbokning av plats på föreläsningarna kommer enbart kunna göras på nätet. Det är 80 procent av platserna som kan förbokas, övriga platser är drop-in platser som blir tillgängliga 15 minuter innan föreläsningen börjar.

Förköp plats på föreläsningarna


Mer om Släktforskardagarna

Slaktforskardagarna 2022I år hålls Släktforskardagarna i Skövde den 20-21 augusti. Skövde släktforskarförening arrangerar Släktforskardagarna 2022 med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Läs mer på Släktforskardagarnas hemsida sfd2022.se.

Följ arrangemanget på Facebook: Släktforskardagarna i Skövde 2022
och Instagram: @sfd2022skovde

Annonser