SSMF007053S sthlm 1920 1930Västra Slussgatan norrut mot Gamla Stan förevigad någon på 1920-1930-talet. Foto: okänd fotograf/Stadsmuseet i Stockholm.
Riksarkivet meddelar via sin hemsida att folkräkningen för 1930 nu har fått ett tillskott av närmare 100 000 poster från församlingar i Jämtlands-, Södermanlands- och Stockholms län.

Det är genom projektet SweCens som Riksarkivet just nu registrerar 1930 års folkräkning och nyligen har 43 församlingar i Jämtlands-, Södermanlands- och Stockholms län kompletterats med 93 013 sökbara poster.

Här hittar du Riksarkivets folkräkningsdatabaser

Hittar du inte din släkting?

Alla personer som var skrivna i Sverige 1930 registreras i Riksarkivets databas, men det är enbart personer födda för mer än 100 år sedan som är sökbara på webbplatsen. Det är i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).

sveriges befolkning allaTidigare gavs Sveriges befolkning ut på cd/dvd. Den senaste befolkningsdatabasen, 2000, släpptes enbart på usb.

Fakta: Folkräkningar

Folkräkningarna innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige vid olika årtionden. De redovisar varje enskilt hushåll, hur det var uppbyggt, med till exempel kärnfamilj, tjänstefolk och inneboende, med samtliga individers personuppgifter.

Folkräkningen skedde utifrån utdrag av husförhörslängder eller de senare församlingsböckerna. För Stockholms stad användes utdrag ur Mantalskontorets folkregister. Personerna registrerades utifrån den ort de vid räkningstillfället var folkbokförda på. 

Sökbara databaser på usb/dvd

Folkräkningar har ut som sökbara databaser av både Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund. Förbundet har gett ut databaserna Sveriges befolkning 1970, 1980 och nu senast Sveriges befolkning 2000.

I samarbete med Riksarkivet har förbundet även tagit fram Sveriges befolkning 1890 och 1900. Sveriges befolkning 1880 och 1990 är framtagna av Riksarkivet. 

Här kan du läsa mer om dem i Rötterbokhandeln

(välj vilken av databaserna du vill veta mer om i rullisten till höger i produktbeskrivningen).

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser