forelasare 2022 webbÅtta av årets föredragshållare: Kristina Lauridsen, Peter Sjölund, Erika Åberg (Foto: Orlando G Boström), Ted Rosvall, Lars Ericson Wolke, Grete Maria Singstad, Anders Josefsson och Håkan Henriksson. Foto: privat/Sveriges Släktforskarförbund om inget annat angetts.
Vill du fördjupa dina kunskaper inom ett särskilt område? Eller vill du få en underhållande och lärorik paus? I år bjuder Släktforskardagarnas föreläsningsprogram på en väl avvägd blandning av släkt- och historierelaterad kunskap när den är som bäst. 

Temat, Skaraborg – från viking till soldat knyter an till regionens militära historia. Det tar avstamp i kristnandet på 900-talet och medeltidens dramatiska kamper och mellan mäktiga ätter och med grannländerna. Regionen har sedan dess haft stor betydelse för utvecklingen av vårt militära försvar och Skövde är fortfarande en av landets viktigaste regementsstäder.

Bland de närmare 30 föreläsningarna hittar du en hel del som anknyter till temat. Till exempel kommer Anders Josefsson att berätta om de kristna vikingarna i Varnhem, Håkan Henriksson om Karl XII:s krigsfångar i Sverige och Claus Lippold om knektarna på närmare håll, med fokus på den lille soldaten i det stora försvaret. Det gör han i föredraget med titeln ”Stackell och di andre Knekta”. Lars Ericson Wolke kommer att hålla föredrag om Krigsarkivets skatter.

Dna och husforskning bland höjdpunkterna

Men föreläsarprogrammet innehåller även höjdpunkter av helt annat slag. Till exempel kommer Peter Sjölund att hålla föredrag om hur dna kan lösa omöjliga släktgåtor och Erika Åberg från tv-programmet Det sitter i väggarna kommer att föreläsa om vad väggarna berättar om hus och historia.

Behöver du hjälp med att hitta försvunna emigranter? Då ska du inte missa Ted Rosvalls föredrag om detta. Har du släkt på närmare håll vill du kanske inte heller vara utan Grete Maria Singstads föredrag om släktforskning i Norge.

Hennes liv kunde ha blivit dokusåpa

Släktforskning och personforskning går ofta hand i hand. Romanen ”Fånga lyckan i flykten”, som handlar om Agneta Horns liv, bygger på hennes självbiografi men också noggrann research av brev och andra handlingar i Riksarkivets samlingar. Agneta Horn var barnbarn till Axel Oxenstierna och dotter till fältherren Gustaf Horn. Vid faderns död stod hon som enda arvinge till faderns förmögenhet.

Författaren, Kristina Lauridsen, är historiker och arkivarie och sen fem år tillbaka anställd på Riksarkivet där hon främst arbetar med enskilda arkiv – person, släkt, gårds- och föreningsarkiv. Hennes föreläsning Agneta Horn – Damen som försökte fånga lyckan i flykten lär innehålla det mesta av ingredienserna makt, kärlek och ofattbar rikedom. Dessutom en rejäl dos släkthistoria.

Boka plats på ditt favoritföredrag

Finns det något i programmet du absolut inte vill missa? På hemsidan kan du förboka plats på dina favoritföredrag för 20 kr per föredrag. Det innebär att du har förtur om du är på plats 15 minuter innan föreläsningen börjar.

Se hela föreläsarprogrammet och förköp plats på föreläsningarna

Mer om Släktforskardagarna

arena skovde m logga
I år hålls Släktforskardagarna i Skövde den 20-21 augusti. Skövde släktforskarförening arrangerar Släktforskardagarna 2022 med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Spännande föredrag kommer att hållas under både lördagen och söndagen den 20-21 augusti. Här kan du ta del av hela föreläsarprogrammet.

Läs mer på Släktforskardagarnas hemsida sfd2022.se.

Följ arrangemanget på Facebook: Släktforskardagarna i Skövde 2022
och Instagram: @sfd2022skovde

Annonser