Ketty med pappa Foto Gunilla NordlundKetty med ett fotografi av sin tidigare okände pappa. Foto: Gunilla Nordlund
I Sveriges Radio P1:s program Familjehemligheten möter vi personer som gjort en upptäckt som förändrar allt de trodde att de visste om sig själva och sin familj. Även denna gång spelar släktforskning och dna-släktforskning en avgörande roll när sanningen till slut kommer upp till ytan.

Nu har det blivit dags för en fjärde säsong och i det första avsnittet, som sändes i går, mötte vi Elisabet, som efter ett dna-test får veta att hennes pappa inte är hennes biologiske far. Med ett dna-team till hjälp tar hon upp jakten på mannen hennes mor träffat i hemlighet.

Lyssna på det här

Kommande avsnitt

Gemensamt för familjehemligheterna som avslöjas i programmet är att sanningen, när den till sist kommer fram, ger klarhet samtidigt som den väcker djupa, existensiella frågor.

Det här kommer de kommande avsnitten att handla om:

18/4 – Hanns upptäckte att hans far var nazist

Hanns Nyman Foto Gunilla NordlundHanns Nyman. Foto: Gunilla Nordlund
När den adopterade Hanns Nyman börjar söka efter sina biologiska föräldrar anar han inte att hans sökande ska leda honom in i ett stort mörker. Hans far visar sig vara en nazistisk krigsförbrytare.

Han hade bara ett förnamn och några bokstäver i efternamnet att gå på i jakten. Hans biologiska far hade varit en tysk officer som sa sig vara på flykt i Sverige under kriget, efter att ha hjälpt judar i det nazistiska Tyskland. Men sanningen var en helt annan. Det blev början på en resa in i ondskan och till en far som hade få försonande drag. Vad var det för arv som Hanns bar med sig?

25/4 – Ketty fick frågan: Är du säker på att det är din pappa?

När Ketty är åtta år och leker hos en granne kommer hennes far för att hämta henne. När grannen ser pappa genom fönstret frågar han Ketty: "Är det där verkligen din far?". 

Att frågan om vem som var hennes biologiske pappa var känslig, det märkte unga Ketty när hon frågade den dagen. Men hennes hudfärg berättade en annan historia som det skulle ta många år att få svar på. Men till sist fann hon honom.

2/5 – Anders var hemlig gäst på sin mors begravning

Anders står i bakgrunden på sin mors begravning, omgiven av främlingar. Mamman har han aldrig träffat. Hans besök är hemligt men då tar någon till orda.

"Och här är hennes ende, okände son"!

Begravningen blev inte den de anhöriga tänkt sig. Den nyfunne sonen skapade starka känslor och diskussioner. Anders berättar här om resan från att inte veta till att hitta fram till två främlingar som är hans föräldrar.

9/5 – Judiths pappa hade två familjer

En dag ringer Judiths pappa och vill berätta något. "Du har en syster", säger han. Men detta är bara början. Bit för bit avslöjas nu hennes fars hemlighet. Han har en annan familj, i ett annat land.

Om Familjehemligheten

Familjehemligheten, Sveriges radio P1Familjehemligheten sänds måndagar i Sveriges Radio P1. Bild: Sveriges radio.
Familjehemligheten fick sin första säsong 2020. Programledare är Gunilla Nordlund, känd som en i duon bakom det populära radioprogrammet Släktband, som hon har gjort många säsonger av tillsammans med Elisabeth Renström. Producent för serien är Ola Hemström.

Poddsläpp under säsong sker lördagar kl 07.00. Sänds i Sveriges Radio P1 måndagar kl 11.04.

Har du avslöjat en familjehemlighet som förändrat ditt liv? Hör då av dig till programmet och Gunilla Nordlund så kan din berättelse bli ett nytt avsnitt av serien. Mejla till familjehemligheten@sverigesradio.se

Här kan du läsa mer om programmet

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser