Imorgon, torsdag 31 mars, är sista dagen att nominera de personer som Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar tycker har gjort sig förtjänta av förbundets utmärkelser: Victor Örnbergs hederspris, Årets eldsjäl och förtjänsttecken i guld och silver.

victor ornberg bohusl museumVictor Örnberg, fotograferad 1882-1893. Foto: W. Eurenius/Bohusläns museumHar du en släktforskarkollega värd sin vikt i guld? Då kan du nominera denne till Släktforskarförbundets nya förtjänsttecken i samma ädla valör.

Sveriges Släktforskarförbund delar årligen ut Victor Örnbergs Hederspris med en prissumma på 10 000 kr till en person eller organisation som har gjort stora insatser för släktforskningen. Årets Eldsjäl är ett pris som vill belöna initiativ och framåtanda inom släktforskarrörelsen. Det tilldelas en släktforskare som entusiasmerar andra med sitt engagemang för släktforskning. 

Förtjänsttecken i guld och silver

Nytt för i år är Släktforskarförbundets två förtjänsttecken. Förtjänsttecken i guld som delas ut till en person inom eller utom släktforskarrörelsen som gjort insatser av nationell betydelse för släktforskningen. Det delas ut årligen i samband med Släktforskardagarna, då mottagaren hedras med en nål eller ett märke att fästa på klädesplagg, en plakett och 5000 kronor.

Förtjänsttecken i silver kan tilldelas en föreningsmedlem som under längre tid gjort betydelsefulla insatser för sin förening. Till detta förtjänsttecken behövs ingen nominering till förbundet, då det är föreningen som själv beslutar om vem som ska få det. Mottagaren får från föreningen en nål eller ett märke och ett diplom, som föreningen tillhandahåller från förbundet.

Stötta initiativ av eller för unga

Genealogisk Ungdoms stipendium kan delas ut till en person eller organisation som har en påbörjad verksamhet, till exempel ett publiceringsprojekt eller ett webbprojekt, som har verkat för att främja forskning bland yngre. Eller till en förening/institution som verkat för att främja forskning bland yngre, kanske en skola, ett arkiv eller ett bibliotek.

Sista datum för nominering är 31 mars.

Läs mer om utmärkelserna och hur du nominerar här

Motioner till förbundsstämman

Även motioner till förbundsstämman ska lämnas senast 31 mars och e-postas till: johanna@rotter.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser