Regementets KalkRegementets kalk. Målning av Gustaf Olof Cederström. Bildkälla: Wikimedia commons.
Den nyutexaminerade gotländske prästen Olof Canutius anslöt sig 1705 till Karl XII:s här i Polen där han blev utnämnd till regementspastor för Smålands kavalleri. Olof fick följa med till Poltava där större delen av den stora svenska hären blev tillfångatagen efter det ödesdigra slaget.

Canutius hamnade i staden Novgorod i Tartariet och berättelsen om hans händelserika tid i arméns tjänst berättas av Kerstin Jonmyren, som i Släktforskarnas Årsbok 2022 bidrar med artikeln "Den karolinske fältprästens långa vandring".

I den får vi följa Olof Canutius och ett antal soldaters och familjers öden fram till freden i Nystad 1721, då de på olika vägar tog sig tillbaka till fosterlandet, och vidare framåt i generationerna.

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2022

Förbeställ eller uppgradera din prenumeration

Nu är förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok igång. Fram till den 30 april kan du förköpa årsboken för bara 325 kronor inkl. frakt (ord. pris 379 kr + frakt 75 kr).

Prenumererar du redan på Släkthistoriskt Forum är det en mycket god affär att uppgradera till paketet Premium Guld, där årsboken ingår.

Förbeställ årsboken eller uppgradera till Premium Guld

 

dna 2 arsboken

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser