SAOBGuldgruva för vetgiriga släktforskare. Här syns bara en del av resultatet för en sökning på ordet rusthåll ur SAOB på nätet.
Den har kallats nationalklenod och ordböckernas urmoder. Men nyligen hotades Svenska Akademiens ordbok av nedläggning på grund av bristande finansiering. Nu ska den ovärderliga källan till det svenska språkets historia inte bara räddas, utan också få nytt liv.

För några veckor sedan rapporterade flera medier om att det pågående arbetet med Svenska Akademiens ordbok (SAOB) riskerade läggas ner på grund av problem med finansieringen. Nu har stiftelser och akademier gått samman för att rädda den anrika publikationen.

SAOB är en historisk ordbok som beskriver svenskt skrift­språk från 1521 fram till våra dagar och är en ovärderlig källa till kunskap, inte minst för släktforskare.

I det nya projektet, som ska slutföras på högst tio år, kommer ordboken uppdateras och bli helt digital.

Det är Svenska Akademien som står för knappt hälften av finansieringen. Resterande kostnader står Ax:son Johnsons Stiftelse, Svenska litteratursällskapet i Finland, Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond för. Detta efter att över tusen språkforskare, författare och översättare vädjat i ett upprop till Svenska Akademien om att låta SAOB leva vidare.

AI kan öka nyttan

I en intervju med SVT beskriver Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, arbetet med finansieringen och den nya planen för utvecklingen av verket. Som att ordboken kan komma att bidra till utveckling av nya metoder genom artificiell intelligens.

– Ordboken kommer också att ställas till förfogande för forskning, så att forskare inom modern språkteknologi kommer att kunna använda den. Det pågår till exempel ett program vid Språkbanken vid Göteborgs universitet, som utvecklar helt nya metoder för att spåra förskjutningar och förändringar av ords betydelse över tid. En del där handlar om hur lexikografin ska utvecklas för framtiden.

Ta del av nyheten på svt.se

Fakta SAOB

Svenska Akademiens ordbok, SAOB, är en historisk ordbok över svenska språket från 1521 till våra dagar och innehåller ca 500 000 ord.

Den är betydligt mer omfångsrik än Svenska Akademiens ordlista, SAOL, som är en koncentrerad ordlista med en begränsad mängd ordförklaringar i ett band med omkring 126 000 ord.

Svenska Akademien har skapat en webbplats, svenska.se, där man kan söka i Svenska Akademiens ordbok (SAOB), Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) på en och samma gång. Sidan är en fantastisk resurs för dig som försöker tolka äldre text. 

Gå till Svenska.se

Annonser