skovde historia webbElin av Skövde, staty av Astri Taube, Timboholmsskatten och ett gäng Skövde-militärer från slutet av 1800-talet. Foto: Harri Blomberg/Christer Åhlin, Sveriges Historiska Museer/Okänd fotografArmémuseum.
Efter två långa år utan att kunna ses "på riktigt" är det äntligen dags för Släktforskardagarna att åter anta fysisk form. Vi ses i Skövde den 20-21 augusti!

Slaktforskardagarna 2022Skövde är en stad med en spännande historia och en "lagom" stor stadskärna, som gjord för att stå värd för den årliga släktforskarfesten. Snabbtåg från Göteborg till Skövde tar en timme och från Stockholm till Skövde kan man åka på bara två timmar.

Från de centrala hotellen är både många av stadens sevärdheter och Släktforskardagarnas mässhall på bekvämt promenadavstånd. 

Allt du behöver veta hittar du på Släktforskardagarnas hemsida, sfd2022.se, som uppdateras kontinuerligt. 

Mäktig änka blev stadens beskyddare

Staden Skövdes tidiga historia vilar delvis på legenden om Elin av Skövde, som var en rik och mäktig änka som levde i trakten på 1100-talet. Hon var djupt religiös och vigde sitt liv åt goda gärningar gentemot traktens behövande. Enligt historien mördades hon på väg till invigningen av Götene kyrka.

Under medeltiden vallfärdade man till Skövde för att besöka Elins grav, något som gynnade stadens handel och utveckling.

Skövde är också berömt för ett spektakulärt fynd som skvallrar om regionens rika historia. Strax utanför staden hittade tre arbetare år 1904 Nordens största bevarade guldskatt, Timboholmsskatten. Skatten, som är daterad till folkvandringstid (400–500-tal) väger drygt sju kilo och består av massivt guld.

Från blodig kamp till militärt försvar 

Temat, Skaraborg – från viking till soldat knyter an till regionens militära historia. Det tar avstamp i kristnandet på 900-talet och medeltidens dramatiska kamper och mellan mäktiga ätter och med grannländerna. Regionen har sedan dess haft stor betydelse för utvecklingen av vårt militära försvar och Skövde är fortfarande en av landets viktigaste regementsstäder.

Läs mer om årets tema här

Arrangörerna

Arrangerande förening är Skövde släktforskarförening. En av föreningens genom åren mest tongivande medlemmar var Björn Lippold (1946-2020), vars namn är bekant för många som släktforskat på soldater då han under många år ledde arbetet med Centrala Soldatregistret och var chef för Garnisonsmuseet i Skövde.

Skövde släktforskarförening arrangerar Släktforskardagarna 2022 med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2022.se.

Facebook: Släktforskardagarna i Skövde 2022
Instagram: @sfd2022skovde

Annonser