Vad vore väl Släktforskarnas årsbok utan tips på hur du knäcker dina klurigaste släktforskningsgåtor? I den kommande bjuder den förre stadsarkivarien och gåtlösaresset Leif Gidlöf på ett fall där dna till sist löste faderskapsgåtan.

251084_okand_manportfynd_webb.jpgI dag är dna-släktforskning i det närmaste att betrakta som en folkrörelse. Alla har förstås inte tid att fördjupa sig i sina resultat, men ju fler som testar sig, desto större möjligheter får släktforskare med faderskapsgåtor att hitta avgörande ledtrådar. Vilket också sker!

I Släktforskarnas årsbok 2022 får vi ta del av en spännande berättelse om ett okänt faderskap, där den förre stadsarkivarien, krigsarkivarien och arkivrådet Leif Gidlöf beskriver ett fall där dna till sist återstod som den enda möjligheten att komma vidare.

Huvudpersonen föddes 1913 som nummer två i en barnaskara på tre, samtliga med okända fäder. Den yngste brodern föddes 1918, strax efter införandet av barnavårdsman med bättre möjligheter att få fram nyttiga uppgifter och ledtrådar. Före 1918 kunde såväl fäder som mödrar vara "okända", även om prästen ibland visste utomordentligt väl vilka föräldrarna till barnet var, fick han inte skriva in sådana uppgifter i födelseboken.

Men dna känner inga sådana begränsningar, vilket författaren så småningom kunde dra nytta av.

Förbeställ eller uppgradera din prenumeration

Nu är förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok igång. Fram till den 30 april kan du förköpa årsboken för bara 325 kronor inkl. frakt (ord. pris 379 kr + frakt 75 kr).

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till paketet Premium Guld, där årsboken ingår.

Förbeställ årsboken eller uppgradera till Premium Guld

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2022

dna 2 arsboken

 

Annonser