ukrainska nationalbiblioteketUkrainska nationalbiblioteket. Foto: Artemco, CC BY-SA 4.0
Det pågående kriget i Ukraina hotar landets museer, arkiv och kulturhistoriska platser. Med anledning av det har flera av sveriges museer nu gått samman och startat en insamling till stöd för de ukrainska museernas arbete med att säkra sina samlingar.

Kulturarvet är skyddat enligt folkrätten. Det är en del av 1954 års Haagkonvention. Men att folkrätten respekteras finns det förstås inga garantier för och Nordiska museet har tagit del av alarmerande rapporter från museikollegor i Ukraina där ett intensivt arbete med att säkra och skydda museernas samlingar pågår. 

Vädjar om stöd

Museichefer på plats i Ukraina vädjar nu om stöd från kollegor i Norden och Stiftelsen Nordiska museet har därför startat en fond för insamling av ekonomisk hjälp i Sverige och Norden för att rädda Ukrainas kulturarv. Insamlingen sker i nära dialog med Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Sverige och Norden.

– Vi agerar nu snabbt på nödropen från våra kollegor i Ukraina. Syftet med insamlingen är i första hand att ge ekonomiskt stöd till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev där vi har kontakt med museichefen. Pengarna kommer att gå till återuppbyggnad så fort det är möjligt, samt att säkerställa personalens och samlingarnas säkerhet. I ett nästa steg kan även andra museer komma på tal. Nordiska museet kommer att administrera insamlingen i nära samarbete med Riksantikvarieämbetet och nordiska museikollegor, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Insamlingen riktar sig till både institutioner och privatpersoner.

Läs mer om insamlingen här

Fler kulturarvsintitutioner uttrycker stöd

Även Riksarkivet och Kungliga biblioteket (KB) uttalar sitt stöd för de Ukrainska kulturarvsinstitutionerna på sina respektive hemsidor. Riksarkivet betonar värdet av arkiven och den samhällsviktiga information som finns i dem i ett nyhetsinlägg.

KB har tillsammans med sina motsvarigheter i Danmark, Finland, Norge och Island gått ut med en gemensam solidaritetsförklaring där bland annat bibliotekens betydelse som en del av den demokratiska infrastrukturen betonas. Inte minst som en motpart till spridningen av desinformation, som är en del av dagens krigföring.

Ett av Ukrainas kanske viktigaste historiska dokument finns faktiskt i Svenska Riksarkivets samlingar: Filip Orliks konstitution från 1710. Det är en handskrift med en spännande historia och som många i Ukraina räknar som en av de viktigaste för landet. Läs mer om det här.

Vad händer med kulturarv i krig?

Undrar du om det finns en plan för hur Sverige ska skydda fina kulturhistoriska värden i händelse av krig? Det gör det. På Riksantikvarieämbetets webbplats finns en sammanfattning om hur den internationella lagstiftningen kring skydd av kulturarv i krig ser ut.

– Det är viktigt att påpeka att den som bryter mot konventionerna kan lagföras för brott mot folkrätten i efterhand och det finns flera straffstadganden knutna till förstörelse av kulturegendom i händelse av väpnad konflikt, säger Erika Hedhammar, utredare för riskhantering på Riksantikvarieämbetet.

Läs artikeln på Riksantikvarieämbetets webbplats

 

Annonser