ted slakforskarnas arsbok 2022Ted Rosvall och Släktforskarnas årsbok 2022. Foto: privat.
Nu när arbetet med Släktforskarnas årsbok börjar närma sig slutfasen har vi passat på att höra med dess redaktör, Ted Rosvall, om vad vi har att se fram emot i årets upplaga. 

Omslaget pryds av en hemtrevlig täppa, men i Släktforskarnas årsbok 2022 utlovar innehållslistan både djupdykningar i släktforskningens klurigaste mysterier och långväga släktforskningsresor.

Förväntansfulla kontaktar vi redaktören Ted Rosvall för att få veta mer.

Hej Ted! Vill du berätta lite mer om vad Släktforskarnas årsbok bjuder på i år?

 – Årsboken har som vanlig en mix av artiklar, en dos emigrantforskning och DNA-problem, en 1600- och 1700-talsgenealogi samt flera som står helt för sig själva. Bland de senare kan nämnas Michael Lundholms Länen och släktforskaren som behandlar problemet med gränsjusteringar och socknar som hamnat i två olika län. Kerstin Jonmyren skriver om Den karolinske fältprästens länga resa och Håkan Lundström om Balladsångerskans mor. Vi får också en relativt nutida men ack så aktuell historia i Björn Hagelins Ellen Hammerschlag - Ett kvotbarn i Öregrund under andra världskriget. Bland övriga författare kan nämnas Olle Elm, Thomas Fürth, Leif Gidlöf och (kanske) årsboksredaktören själv.

Vilka källor lär vi känna i årets artiklar?

 – Det blir en hel del forskning i amerikanske databaser och register, ibland kopplat till DNA-tekniken med alla dess möjligheter och svårigheter. Thomas Fürths artikel behandlar också forskning i Österrike, som inte alltid är det lättaste, där som i Tyskland, på grund av de strikta sekretessreglerna. Och så domböcker förstås och mantalslängder och dagböcker ...

Var det någon av artiklarna som lyckades ge dig själv, i egenskap av erfaren släktforskare, en aha-upplevelse?

– Inga Wallenquists Trädgårdsmästarsläkten Thebom inspirerade mig till att ta nya nappatag med mina egna förfäder inom detta skrå. Trädgårdsmästare var ofta extremt rörliga och flyttade från slott till slott, herrgård till herrgård. Hur återfinner man dem när de en gång lämnat bygden?

Förköp med rabatt eller uppgradera till Premium Guld

Nu är förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok igång. Fram till den 30 april kan du förköpa årsboken för bara 325 kronor inkl. frakt (ord. pris 379 kr + frakt 75 kr).

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till paketet Premium Guld, där årsboken ingår.

Här kan du välja att förbeställa årsboken eller uppgradera till Premium Guld

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2022

Annonser