skovdeganget 2019Varje år engagerar sig hundratals släktforskare genom volontärarbete i arbetet med Släktforskardagarna. I år är det Skövde släktforskarförening som är värd för arrangemanget. Foto: Olle Söderström
Sverige sticker ut i världen när det kommer till ideellt engagemang. Mer än varannan svensk lägger tid på någon form av icke-kommersiell verksamhet. En av förklaringarna är den goda tillgången på organisationer som leder det frivilliga arbetet.

Hela 51 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har gjort minst en ideell insats under de senaste tolv månaderna. I gruppen unga mellan 16 och 24 år är det så många som 54 procent. Det visar den senaste befolkningsstudien från Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Enligt studien, som nyligen har blivit omskriven av Volontärbyrån, en ideell verksamhet inom intresseorganisationen Forum, är det vanligaste är att man engagerar sig kontinuerligt. Så många som 60 procent av de ideellt engagerade är aktiva i en eller flera verksamheter från varje vecka till en eller ett par gånger i månaden.

Ökar stadigt

Mer än var tredje person som engagerar sig ideellt har också gjort så i mer än fem år, vilket är en ökning med mer än 10 procentenheter sedan 2009. Dessutom har antalet timmar människor engagerar sig ökat fram till 2020, från 15 timmar i månaden i snitt till hela 18 timmar i månaden.

Som förklaring till att engagemanget är så stabilt i Sverige nämner forskarna ”civilsamhällets infrastruktur”, syftandes på den goda tillgång ideella organisationer som erbjuder och organiserar engagemanget.

Tillfredsställande att hjälpa andra

Det är sedan länge känt att vi mår bra av att engagera oss i vad vi anser meningsfulla aktiviteter som helt eller delvis har som mål att hjälpa andra. Studien visar också att den som är ideellt engagerad oftare skänker pengar och är mer benägna att till exempel hjälpa grannar eller vänner. Detta kallar forskarna för ”det kumulativa medborgarskapet”.

Sveriges Släktforskarförbund består av 162 medlemsföreningar med i sin tur omkring 60 000 medlemmar. Arbetet som utförs av föreningarna är ideellt och många erbjuder möjligheter att delta i projekt som bidrar till att spännande källmaterial görs tillgängligt för fler.

Även Sveriges Släktforskarförbund driver volontärbaserade projekt. Till exempel kan du som vill vara med och förbättra populära släktforskningsdatabaser som till exempel Sveriges dödbok genom att delta i registreringsarbetet.

Läs mer om det här:

Delta i projektet Namn åt de döda

Annonser