Sedan den åttonde versionen av Sveriges dödbok släpptes i julas har den köpts av över 8000 personer. Här ger släktforskarprofilen Ted Rosvall sina bästa tips på hur du söker för att få bra träffar i databasen

För dig som nyligen har investerat i din allra första Dödbok kan en genomgång av de grundläggande funktionerna vara välkommet. 

I videon ovan gersläktforskarprofilen och författaren Ted Rosvall just det, tillsammans med några tips på hur du ska göra för att hitta den du letar efter och på hur du sållar bort oönskade sökresultat.

Filmen publicerades i Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal i april 2021, vilket innebär att den version av Sveriges dödbok som syns i videon inte den senaste versionen, som släpptes i december 2021. Men de grundläggande funktionerna är samma hos båda versionerna.

Videon var tidigare del i en kurs i släktforskning för tidningen Land, filmad av företaget Brillbee.

Klicka igång videon ovan eller se den på YouTube. 

Mer om Sveriges dödbok

dodboken8 webbPå omslaget: Två män som betraktar månen, målad omkring 1820 av Caspar David Friedrich.Databasen Sveriges dödbok innehåller information om alla folkbokförda som avlidit i Sverige.

Den senaste versionen är Sveriges dödbok 8, som utkom i december 2021 och sträcker sig från 1830–2020.

Den sökbara databasen innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för de 15,4 miljoner som avlidit mellan de åren.

Det har tillkommit sedan Sveriges dödbok 7

Sedan den sjunde versionen av databasen gavs ut 2018 har 2,2 miljoner poster lagts till, och tiotusentals rättats av frivilliga inom projektet Namn åt de döda (NÅDD). 

Uppgifter om döda 2018–2020 har hämtats ur myndighetsdatabaser. I samverkan med arkiv och universitet inom det vetenskapliga projektet SwedPop har databasen bearbetats och standardiserats för att göra den användbar för akademisk forskning.

Här är fler nyheter i den nya versionen:

  • Sortering på tre olika sätt (namn, född, död) och tydligare visning av datum i listan.
  • Funktionen Kopiera till urklipp ger fler uppgifter, som enkelt kan klistras in i Excel.
  • Ordentlig standardisering av födelseuppgifter, som nu inkluderar kommun/stad med sökbarhet.
  • Boendeuppgift 2016–20 inkluderar distrikt.

Systemkrav

Sveriges dödbok 8 fungerar på PC med Windows 7 eller senare. Databasen fungerar inte direkt på Mac men går att köra på Mac via en tredjepartslösning så som CrossOver. 

Läs mer och beställ den i Rötterbokhandeln

 

Annonser