bouppteckning riksarkivetEn hel del av Riksarkivets bouppteckningar är inskannade och finns tillgängliga RA:s digitala forskarsal. Andra är registrerade digitalt i databaser och måste beställas eller ses på plats.
Bouppteckningar har blivit ett nytt ämnesområde i Digitala forskarsalen. Den nya samlingssidan ska göra det lättare att hitta Riksarkivets äldre och nyare bouppteckningar.

Bouppteckningarna finns vanligtvis i häradsrätternas/rådhusrätternas och senare tingsrätternas arkiv och i Riksarkivet finns materialet från 1600-talet till 2001.

En stor del av bouppteckningarna har digitaliserats, vissa volymer har skannats medan andra har registrerats i sökbara databaser. Därför är det inte alla bouppteckningar som det går att titta på direkt i Riksarkivets digitala forskarsal på nätet.

Men att allt material nu har samlats på en gemensam ämnessida i Digitala forskarsalen underlättar förstås sökandet. På den nya ämnessidan finns också vägledningar till bouppteckningsmaterialet.

I äldre bouppteckningar finns bland annat uppgifter om den avlidnes släktingar, ekonomiska uppgifter, detaljerade listor över bland annat möbler, husgeråd, kläder och djur. Inte undra på att det är en favoritkälla för släktforskare!

Här kommer du direkt till ämnessidan

Annonser