XLM.EB064 beskurenHos familjen Öhrn i Holmsveden. Foto: Elna Brundin/Länsmuseet Gävleborg.
Blir du hemma på Släktforskningens dag som firas nu på lördag den 15 januari? Då har vi tre tips på släktforskaraktiviteter förlagda till nätet, som är gratis och inte kräver föranmälan. 

Låt inte smittspridning och nya restriktioner hindra dig från att fira släktforskningens egen dag nu på lördag!
 
Här är tre tips där föreningar i samarbete med museer, arkiv och bibliotek planerar att genomföra Släktforskningens dags aktiviteter på nätet. Helt gratis och utan krav på föranmälan:

Hitta rötterna i Gävleborg

Länsmuseet Gävleborg, Arkiv Gävleborg, DIS-MITT och Gästriklands Genealogiska Förening uppmanar alla att passa på och upptäcka släktforskning på deras gemensamma digitala temadag. Många av de spännande föreläsningarna knyter an till årets tema släktplatser.

Här är programmet: 

Kl. 13:00. Prova på släktforskning. Urban Carlbäcker, DIS-MITT.
Kl. 13:30. Arkiv i Gävle. Sofia Hedén, Länsmuseet Gävleborg och Anders Wesslén, Arkiv Gävleborg.
Kl. 14:00. Gårdsforskning. Ingela Broström, Länsmuseet Gävleborg.
Kl. 14:30. Historiska kartor och akter i släktforskningen. Ingrid Belfrage, Föreningen för Smedsläktsforskning.

Deltagande sker via via Zoom och länken hittar du här: Släktforskningens dag i Zoom | Länsmuseet Gävleborg (lansmuseetgavleborg.se)

Släktforskningens dag i Lund

Per Bagge bild 2Stadsvy från Lund omkring sekelskiftet 1900. Foto: Per Bagge.
I Lund har Släktforskningens dag under många år firats genom ett samarrangemang mellan Lunds Släktforskarförening och Lunds Stadsbibliotek. På grund av rådande pandemirestriktioner har man i år beslutat att i stället presentera ett digitalt arrangemang i mötesverktyget Zoom.

Kl. 11.00 hålls föredraget Komplettera släktforskning med hembygdsforskning av Holger Anderson från Vallkärra-Torns hembygdsförening.

I vilka hus och gårdar har mina förfäder bott, hur såg det ut och hur var det att leva där? Med hjälp av kan man få fram så mycket mer om deras levnadsförhållanden. man får fram olika uppgifter om släktingarnas levnadsförhållanden i kartor, hembygdsarkiv och andra källor.

Vid Släktforskningens dag brukar Lunds Släktforskarförening svara på frågor på plats. I stället hänvisar föreningen nu till sin frågebrevlåda. Denna nås under fliken KOM LOSS på hemsidan: https://lundsslaktforskarforening.se/. Där hittar du också mer information och länk till Zoomföreläsningen.

Stockholmshistoria och släktforskning för nybörjare

StorStockholms Släktforskarförening, Sundbybergs Museum och Sundbybergs Bibliotek Signalverkstaden bjuder gemensamt in till en digital Släktforskningens dag på temat Gårdar och platser i Sundbyberg. Det bjuds dessutom på en introduktion till släktforskning för dig som är nybörjare.

Här är programmet:

Kl. 12.00-15.00. Gårdar och platser i Sundbyberg.

Kl. 12.00. Introduktion till släktforskning

Kl. 13.00. Gårdar och Platser i Sundbyberg - Junior Lindgren, konstnärlig ledare Sundbybergs Museum, berättar historien om Ursvik, Bällsta, Mariehäll, Alby Säteri, Ohr, Sundbybergs gård med flera.

Platsen för arrangemanget är webbtjänsten Zoom och här är länken för dig som vill delta:

https://us02web.zoom.us/j/86852428257?pwd=MWNhTVQyQjJWbnR6VkV2bTZSUUpjUT09

Mer information hittar du i Rötters kalendarium

 

 

Annonser