släktforskningens dag 2022 temabild
Nu på lördag, den 15 januari, är det Släktforskningens dag. Med en hög smittspridning i landet gäller det att fira med försiktighet. Här får du veta vad som händer och vad du bör tänka på för att skydda dig själv och andra.

Släktforskningens dag kommer i år inte att kunna hållas i önskad omfattning på grund av de rådande restriktionerna. Tyvärr finns för närvarande en stor smittspridning i landet och många föreningar, arkiv och museer har därför valt att ställa in sina planerade arrangemang.

Flera föreningar har skrivit till förbundet om detta och önskat ett nytt datum. Förbundsstyrelsen kommer vid sitt sammanträde den 4 februari att ta upp frågan om en förnyad Släktforskningens dag senare i vår.

Den som är sugen att delta i något av de arrangemang som ändå ser ut att bli av måste därför både försäkra sig om att det verkligen blir av och se till att ha koll på vad de aktuella rekommendationerna och föreskrifterna säger.

Aktiviteter på plats och på nätet

En del föreningar bjuder in besökare till anpassade aktiviteter, andra har förlagt föreläsningar och frågestunder till nätet. Här i Rötters kalendarium hittar du en hel del arrangemang, många av dem på årets tema släktplatser – om de platser, hemtrakter eller kanske bostäder som varit betydelsefulla för släkten.

Vill du delta i en sammankomst eller besöka en föreningslokal är förstås en bra idé att ta en titt på föreningens egen hemsida, eller på annat sätt kontakta föreningen för att försäkra dig om att aktiviteten inte har bokats av med kort varsel. Tänk också på att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus och att stanna hemma vid symtom.

Läs mer om vad som händer i Rötters kalendarium

Hårdare restriktioner från den 12 januari

Arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa åtgärder mot smittspridning, som till exempel att begränsa antalet besökare och erbjuda en möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller ge tillgång till handsprit.

Den 12 januari träder nya begränsningar av antal deltagare på allmänna sammankomster i kraft. Om arrangemanget har fler än 20 deltagare ska alla ha en sittplats, besökarna får komma i sällskap om maximalt åtta personer och varje sällskap ska hålla minst en meters avstånd. Vaccinationsbevis krävs för alla allmänna sammankomster med fler än 50 personer, utöver reglerna som gäller tillställningar för fler än 20 besökare.

  • Hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
  • Stanna hemma och testa dig vid symtom. 

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button