Ingen riktig julstämning utan Jenny Nyströms julkort. Ingen riktig julstämning utan Jenny Nyströms julkort.

Det blir några stillsamma veckor här på Rötter när Sveriges Släktforskarförbunds kansli går på julledighet. Men helt stilla står det dock inte – detta pågår under tiden. 

Från och med måndag 20 december blir det lite lugnare tider här på Rötter när Sveriges Släktforskarförbunds kansli går på julledighet till den 9 januari.

Här nedan kommer lite information om vad som gäller när du handlar i Rötterbokhandeln, och några tips på vad du kan göra om du får långtråkigt i mellandagarna. 

Victorian Santa Image

Rötterbokhandeln

De sista beställningarna för året skickas från Rötterbokhandeln imorgon tisdag 21 december, men som vanligt går det bra att handla i Rötterbokhandeln även under helgerna. Beställningar skickas och e-post besvaras i tur och ordning efter den 9 januari.  

Tävla i Julnötter med Rötter

Rötters jultävling pågår ända till julafton den 24 december med en ny klurig fråga varje dag. Har du inte deltagit är det ännu inte för sent – varje dag dras en ny vinnare som kontaktas via e-post i januari.

Har det gått riktigt bra i tävlingen kanske du blir en av de tio ”finalisterna”?  

Tävla här: www.rotter.se/julnotter

 

Dra dig tillbaka för lite digital läsning

shf premium

Efter helgernas släktmiddagar och dans kring granen kan det vara skönt att få dra sig tillbaka och ägna en stund åt mer stillsamma aktiviteter. Har du en Premium-inloggning till Rötter har du automatiskt tillgång till tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum, ett bibliotek med sökbara och digitaliserade böcker, databaser och annat spännande material.

Här kan du se vilka Premium-resurser som finns och här ser du de olika prenumerationsalternativen.

Ladda upp släktalbumet i databasen Porträttfynd

portrattfynd sommarPorträttfynd #87202, #155692 och #137896.

Har du gamla släktalbum hemma kan du bidra till bildskatten i databasen Porträttfynd. Att ladda upp bilder är både enkelt och givande. Med lite tur kanske någon som ser dina uppladdade fotografier kan hjälpa dig att identifiera en hittills okänd person?

Här kommer du till Porträttfynd

 

Så lägger du upp en bild i Porträttfynd

Bilderna du laddar upp måste vara av typen visitkortsporträtt eller kabinettsporträtt. De måste vara minst 100 år gamla för att bli godkända i Porträttfynd. Det innebär att vi under 2021 godkänner bilder från senast år 1921.

En bra guide för hur du enkelt avfotograferar eller skannar en bild med mobilen hittar du här.

Gravstensinventera mera

gravstensinventeraNorra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria Bratt

Kanske har du planerat en utflykt till en närliggande kyrkogård där dina släktingar vilar. När du ändå är där, passa då på att dokumentera gravstenarna för Gravstensinventeringen. Det är nämligen inte alls säkert att de kommer att finnas kvar för all framtid.

Gravstensinventeringen har pågått sedan 1970-talet och innehåller i skrivande stund drygt 476 000 sökbara gravstenar med 1 030 000 personer. Nästan alla registrerade gravstenar är dokumenterade med fotografi och en avskrift av inskriptionen.

Gå till Gravstensinventeringen

Dela med dig av din kunskap till WikiRötter

wiki rotter

Vet du att ”krämare” betyder köpman och att ”fläcktyfus” orsakas av en bakterie som överförs av klädlöss, eller sitter du på andra kunskaper som kan vara nyttiga för fler släktforskare?

Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och bidra till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket för såväl nybörjare som veteraner.

 

Hur går det till?

Gå in på wiki.rotter.se. Under rubriken ”Skriv artiklar” (på förstasidan) finns en introduktion till hur du lämnar in ditt bidrag.

 

God jul och gott nytt släktforskningsår önskar Rötter och Sveriges Släktforskarförbund!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button