polsk judiska insamlingBildkollage: minnen.se
De polsk-judiska flyktingarna som lämnade Polen för Sverige under åren 1967–1972 var en grupp som inte fick stor uppmärksamhet i svensk media. Nu vill forskare på Södertörns högskola i samabrbete med Nordiska museet fånga upp deras unika berättelser medan tid ännu finns.

Under perioden 1967-1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av det styrande kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva. Deras erfarenheter tillhör en unik del av det svenska kulturarvet och därför ska de nu tas tillvara för framtiden genom ett forskningsprojekt som drivs av Södertörns högskola med Nordiska museet som samarbetspartner.

Bidra med din berättelse

Nordiska museet använder plattformen Minnen.se för att digitalt samla in berättelser, bilder och filmer. Där kan du som tillhör den här gruppen nu bidra med din levnadsberättelse.

Du bestämmer själv om du vill att ditt namn ska vara synligt i arkivet och vilka uppgifter du vill ange. Ditt bidrag att bevaras som en del av det kulturarv som Nordiska museet formar och förvaltar. 

Läs mer på Nättidningen Svensk Historia

Bidra med din berättelse på minnen.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button