dodboken8 webbPå omslaget: Två män som betraktar månen, målad omkring 1820 av Caspar David Friedrich.
Äntligen är tiden kommen! Nu släpps Sveriges dödbok, Sveriges Släktforskarförbunds storsäljande databas, i en utökad och förbättrad åttonde version. 

Databasen Sveriges dödbok, som är ett populärt hjälpmedel för såväl nybörjare som erfarna släktforskare, innehåller information om folkbokförda som avlidit i Sverige. Den nya versionen sträcker sig från 1830–2020 och innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för de 15,4 miljoner som avlidit mellan de åren.

Det har tillkommit sedan Sveriges dödbok 7

Sedan den sjunde versionen av databasen, som gavs ut 2018 har 2,2 miljoner poster lagts till, och tiotusentals rättats av frivilliga inom projektet Namn åt de döda (NÅDD). 

Uppgifter om döda 2018–2020 har hämtats ur myndighetsdatabaser. I samverkan med arkiv och universitet inom det vetenskapliga projektet SwedPop har databasen bearbetats och standardiserats för att göra den användbar för akademisk forskning.

Här är fler nyheter i den nya versionen:

  • Sortering på tre olika sätt (namn, född, död) och tydligare visning av datum i listan.
  • Funktionen Kopiera till urklipp ger fler uppgifter, som enkelt kan klistras in i Excel.
  • Ordentlig standardisering av födelseuppgifter, som nu inkluderar kommun/stad med sökbarhet.
  • Boendeuppgift 2016–20 inkluderar distrikt.

Systemkrav

Sveriges dödbok 8 fungerar på PC med Windows 7 eller senare. Databasen fungerar inte direkt på Mac men går att köra på Mac via en tredjepartslösning så som CrossOver. 

Läs mer och beställ den i Rötterbokhandeln

Fler nyheter: Släktforska i Tyskland

slaktforska i tysklandNyligen släpptes också en handbok för dig med tyska rötter.

Att släktforska i nuvarande eller tidigare tyska områden skiljer sig från att släktforska i Sverige. Det finns dop-, vigsel och dödböcker, men till exempel inga husförhörslängder. Därför har det länge efterfrågats en bok som kan hjälpa svenska släktforskare att hitta till anfäder och anmödrar som flyttat från eller till Tyskland.

Släktforska i Tyskland ger en grundläggande vägledning om hur du hittar rätt i arkiven i Tyskland och tidigare tyska områden tillsammans med en inblick i tysk historia.

Läs mer och beställ i Rötterbokhandeln

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button