Den långa vägen till rösträtt är i fokus under Arkivens dag i år. Till vänster: Elin Wägner inför de 30 banden med 351 454 underskrifter som krävde kvinnlig rösträtt, 1914 (Bildkälla: Kvinnohistoriska samlingarna Göteborgs universitet). Till höger: Personalen på Eva Andéns advokatbyrå går till röstning 1921 (Bildkälla: Alvin. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek).Den långa vägen till rösträtt är i fokus under Arkivens dag i år. Till vänster: Elin Wägner inför de 30 banden med 351 454 underskrifter som krävde kvinnlig rösträtt, 1914 (Bildkälla: Kvinnohistoriska samlingarna Göteborgs universitet). Till höger: Personalen på Eva Andéns advokatbyrå går till röstning 1921 (Bildkälla: Alvin. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek).

Lördagen den 13 november firas Arkivens dag med tema Röster i arkiven. Besök ett arkiv, få hjälp med släktforsking, lyssna till föreläsningar eller bidra själv till ett arkiv. Som vanligt finns det gott om arrangemang från norr till söder, och även digitalt.   

Temat för Arkivens dag är i år Röster i arkiven och syftar bland annat på den långa kampen för rösträtt. Om de som banade väg, om de stora och små beslut som ledde fram till genomdrivandet och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen.

Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. 

Arrangeras över hela landet

Arkivens dags hemsida kan du se vad som arrangeras nära dig.

Några exempel ur den långa listan: 

sverigekarta arkivens dagKlicka på kartan för att gå till arrangemangen på Arkivens dags webbsida.Riksarkivet bjuder in till aktiviteter på inte mindre än sju orter, såväl fysiskt som digitalt. Läs mer här 

Arkiv Digital har öppet hus på Zoom 10.00–14.00 med korta föreläsningar och möjlighet att ställa frågor. Läs mer här

Kvinnliga pionjärer inom politiken och yrkeslivet uppmärksammas på flera håll, till exempel i Leksand och Västerås. De tidiga folkrörelsernas samhällsinriktade arbete uppmärksammas också, bland annat i Danderyd.

Arkivcentrum Gotland visas bland annat handlingar från Föreningen för kvinnors politiska rösträtt i Väskinde upp, och Lotta Sandström, ordförande Gutamålsgillet, berättar om och läser ur Fäi-Jakens brev till Mathias Klintberg.

I Gävle bjuder man på stadsvandring med utgångspunkt i arkivhandlingar som visar hur flera kända Gävlebyggnader egentligen är byggda.

I Luleå kan din röst gå till historien om du bidrar till insamlingen av berättelser om högtider, firanden och traditioner i Norrbotten. Även i Umeå finns möjligheten att berätta på temat Ur gömmorna.

I Uppsala går nio arkiv samman till ett helt digitalt program. Via deras Youtubekanal kan du lära dig mer om vägen till rösträtt och om tre kvinnors öden under tre sekler.

Kristianstad uppmärksammar sitt 50-års jubileum med en digital utställning om kommunens historia baserat på ett arkivfynd på en vind.

Med anledning av Covid-19 uppmanar arrangörerna dig som planerar att besöka ett arrangemang på plats att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk också på att nya besked om arrangemangen kan komma med kort varsel. 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button