familjehemligheten fel pappaI programmet Familjehemligheten får vi ta del av fall där släktforskning har förändrat livet. Foto: privat/Sveriges Radio.
Kommer du ihåg fallet med Pia, som av Rättsmedicinalverket hade fått helt fel far? Nu har hon fått svar på vem hennes biologiska far är med hjälp av DNA-experten Peter Sjölund och hans team. Sveriges Radios program Familjehemligheten är tillbaka med en helt ny säsong och en uppföljning av ett av förra säsongens skakande fall.

Det har blivit dags för en ny säsong av radioprogrammet Familjehemligheten i P1. I programmet möter Gunilla Nordlund människor som gjort en upptäckt som förändrar allt de trodde att de visste om sig själva och sin familj.

I programmet är det minst sagt starka berättelser som rullas upp, där släktforskning och dna-släktforskning haft en avgörande roll.

Först ut är berättelsen om Andreas, som är adopterad. När han som vuxen söker upp sin biologiska mamma får han reda på att hans far har dött i Vietnamkriget. Men när han får se ett foto av sin far börjar mammans lögner avslöjas.

Lyssna på avsnittet här

Nu har Pia fått veta

Den förra säsongen bjöd på flera gripande berättelser. I ett av avsnitten mötte vi Pia (som heter något annat), som av Rättsmedicinalverket (RMV) år 2009 fick beskedet att en då avliden man med 99,92 procents sannolikhet var hennes far. Men när Pia tillsammans med en kusin på sin "fars" sida började DNA-släktforska tillsammans visade det sig att de inte alls var släkt. 

Till mannen som rättsmedicinalverket uppgett var hennes far fanns enligt resultatet från släktforskningsföretaget inga släktband alls. Programmet om Pias fall slutade i ovisshet. Vem var hennes biologiske far? Tillsammans släktforskaren och DNA-experten Peter Sjölunds team har man nu hittat honom.

Lyssna på uppföljningen här

Lyssna på Familjehemligheten i Sveriges Radio

Annonser