rostratt MR2 1320Medlemmar ur Varbergs Förening för Kvinnans Politiska Rösträtt (VFKPR) uppför ett teaterstycke 1913. Foto: Matilda Ranch/ Hallands kulturhistoriska museum.
Den 13 november firas Arkivens dag runt om i landet och i år är flera av arrangemangen är digitala. På plats eller hemifrån - Arkivens dag är en högtid väl värd att firas av alla släktforskare. Passa på att bekanta dig med nya spännande källor till din släkts historia. Kanske kämpade någon av dina släktingar för allmän rösträtt?

Temat för Arkivens dag är i år Röster i arkiven syftar bland annat på långa kampen för rösträtt. Om de som banade väg, om de stora och små beslut som ledde fram till genomdeivandet och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen.

Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. 

Välfyllt program

Redan nu finns mycket att välja bland bland de planerade arrangemangen och många av dem är i år digitala. Från och med september och ända fram till Arkivens dag fylls det på med nya arrangemang och ändringar i programmet, som du hittar här. 

Med anledning av Covid-19 uppmanar arrangörerna dig som planerar att besöka ett arrangemang på plats att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk också på att nya besked om arrangemangen kan komma med kort varsel. På Arkivens dags hemsida får du de de senaste uppdateringarna.

Om du inte vill besöka ett arkiv fysiskt kan du ändå delta. Flera av arrangemangen är digitala och du kan delta från ditt hem. Klicka på de olika länen och se vad som erbjuds.

Läs mer på Arkivens dags hemsida

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button