texttydning1700-talshandskrift kan vara utmanande att tyda. Foto: Arkiv Digital.
Fornskriftssällskapet i Jämtland, som utgör en del av Arkivet i Östersund, arrangerar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan digitala träffar där allmänheten får hjälp att tyda knepiga ord i gammal handskrift. Lyssna på andras frågor eller ställ din egen.

Att få hjälp att komma förbi svåra ord och meningar kan ge forskningen en rejäl skjuts framåt och göra dig till en bättre texttydare.

De digitala träffarna som arrangeras av Fornskriftssällskapet i Jämtland tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan är öppna för alla och det brukar komma frågor från hela landet.

För dig som vill lära dig mer om texttydning finns dessutom en mängd dokument som är renskrivna, sockenstämmoprotokoll, domböcker, skattelängder och annat på http://fornskrift.se/  - under fliken Utgivning. Dokumenten är från socknar i Jämtland och Härjedalen, men som studiematerial fungerar de utmärkt även för dig som inte har rötter där.

Det är lärorikt att bara vara med för att ta del av när andra får hjälp. Den som själv vill ställa en fråga måste skicka in sin text några dagar i förväg.

Du som vill delta i någon av nedanstående digitala träffar anmäler ditt intresse till info@arkivetiostersund.se

Kommande Läsakuten!

Tisdag 19/10 kl 18.00, via Zoom.

Tisdag 30/11 kl 14.00, via Zoom.
Anmäl dig senast 26/11 och skicka in din text till info[at]arkivetiostersund.se

Läs mer på Arkivet i Östersunds webbplats

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button