digitalisering KBFoto: Kungliga biblioteket/Per & Per Fotograf AB
800 miljoner kronor för digitalisering av det svenska kulturarvet. Det föreslår Kulturdepartementet i utredningen Från kris till kraft – återstart för kulturen som överlämnades till kulturminister Amanda Lind i torsdags.

Mer material från bibliotek, arkiv och museum behöver göras digitalt tillgängligt. Enligt Kulturdepartementets förslag ska Riksantikvarieämbetet ta fram formerna för arbetet i samverkan med Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet.

I satsningen ingår även att bygga upp en gemensam infrastruktur, för att digitaliseringen ska bli effektiv och tillgången till materialet enklare. Det är huvudpunkterna i utredningen Från kris till kraft, som överlämnades till kulturminister Amanda Lind på torsdagen, med åtgärder för att starta upp kulturen i spåren av coronapandemin.

– Det är mycket glädjande att utredaren framhäver betydelsen av en storskalig digitalisering. KB, Riksarkivet och Riksantikvarieämbetet har samlat lyft det här behovet vid flera tillfällen. Det var också en viktig del i förslaget till en nationell biblioteksstrategi. Alla medborgares tillgång till kulturarvet är centralt i demokratin och en absolut nödvändighet för forskningen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Här kan du ta del av utredningen i sin helhet

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button