helge o elna mattssons slaktforening webbRedan till sitt första möte 1953 kunde släktföreningen samla drygt 400 medlemmar. Foto: okänd fotograf/Helje Mattssons och Elna Nilsdotters släktförening.
300 år efter sin födelse hedras Elna Nilsdotter av släktföreningen, som nu har beslutat om ett nytt namn där både anmodern och anfadern får ta plats. Genom det blir Helje Mattssons släktförening nu Helje Mattssons och Elna Nilsdotters släktförening.

I början av 1950-talet sammanställde den flitige släktforskaren Karl Åkesson i Lund sina anor i två böcker. En av släkterna han beskrev var den som började med hans anfader Helje Mattsson (1715 – 1760) och hans hustru Elna Nilsdotter (1721 – 1789).

Karl Åkesson var också en av de som startade upp släktföreningen i Lund 1953, som fick namnet Helje Mattssons i Kumlatofta ättlingar. Sedan dess har den växande släkten samlats varje år, med undantag för 2020 då träffen hölls digitalt på grund av coronapandemin.

På det senaste årsmötet antog föreningen ett nytt namn, Helje Mattssons och Elna Nilsdotters släktförening. Dels behövdes en modernisering av språket, dels ville man i föreningen spegla att det är från både Helje och Elna medlemmarna härstammar.

– Att uppmärksamma Elna exakt 300 år efter hennes födelse känns extra fint, säger föreningens ordförande Nicklas Ljungström.

Idag finns det ca 8 000 personer runt om i världen som har sina rötter från Helje och Elna i Kumlatofta.

Läs mer på släktföreningens hemsida

Fakta släktföreningar

En släktförening är (till skillnad från en släktforskarförening) en förening som samlas kring sitt eget släktskap till en gemensam anfader och anmoder, eller ett gemensamt släktnamn.

Många adliga släkter har bildat släktföreningar, men många har också byggts kring släkter av enklare ursprung.

Den släktförening i landet som har lyckats samla flest ättlingar till en släktträff är den som är knuten till den stora Långarydssläkten som 1991 organiserade de världens största släktträff, med notering i Guinness Rekordbok.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button