UMFA53247 0560 sjukvard webbEpidemisjukhuset på Ejdergatan-Lavettgatan i Marstrand omkring år 1900. Foto: Okänd fotograf/Bohusläns museum.
Vilken sjukdom låg bakom benämningar som pälssjuka och mögelhalssjuka? Och vad kan ha menats med att en anmoder dog av...lycka? I Anbytarforum finns en diger avdelning där frågeställare har fått hjälp med att tolka och tyda äldre sjukdomsnamn och dödsorsaker. 

I Rötters Anbytarforum kan du följa spännande disskussioner mellan kunniga släktforskare. Här får vem som helst hjälp med att hitta försvunna släktingar, reda ut trassliga släkthärvor eller att tolka svårtydd handskrift.

Men det kanske allra bästa med Anbytarforum är att det numera fungerar lika bra som kunskapskälla och uppslagsverk som det gör som forum för släktforskningshjälp. 

Lär dig mer om död i gamla tider

I listan Sjukdomar och dödsorsaker A – Ö  (Anbytarforum → Särskilda ämnen & övrigt → Språk, ord och namn → Sjukdomar och dödsorsakerfinns det mesta mellan himmel och jord. Där kan du numera få veta vad som menades med att någon dog av lycka och vad pälssjuka egentligen handlade om. Bland mycket annat.

Skulle du ändå inte hitta dödsorsaken du söker kan du förstås alltid ställa din fråga i forumet (nedan kan du läsa mer om hur du går till väga). Om du behöver hjälp med att tyda ett ord eller en större del av en text kan du också ställa din fråga under rubriken Läshjälp – i Anbytarforum, förstås.

Det finns mängder av intressanta trådar att inhämta kunskap om släktforskning i. Klicka dig fram till det du är intresserad av med hjälp av kategorierna och få helt nya kunskaper.

Så ställer du en fråga/startar du en tråd:

För att ställa en fråga eller starta en diskussionstråd i forumet skapar du enkelt ett användarkonto, helt kostnadsfritt.

Börja sedan med att leta upp en lämplig plats för din fråga. För att alla diskussionstrådar inte ska hamna lite här och var är Anbytarforum nämligen strikt uppdelat i kategorier. 

Om du till exempel har en fråga om en socken kan du börja med att kika i huvudkategorin Geografiskt relaterat. Vill du diskutera eller lära dig mer om till exempel kända medeltida släkter är det i Personrelaterat → Släktnamn du ska börja. Är det ett svårtytt ord du vill få hjälp med scrollar nu ner till huvudkategorin Särskilda ämnen & övrigt där du bland mycket annat intressant hittar kategorin Läshjälp. 

skapa amne i AFFörst när man tagit sig från en huvudkategori till en mer preciserad kategori och slutligen ämne kommer man till "vägs ände" där en ny tråd kan startas. Det gäller att ha tålamod!

När du klickat dig vidare från huvudkategorin till ett allt mer avgränsat ämne kommer du till slut till ”vägs ände”. Det är först då du hittar den lilla ”Nytt ämne” – knappen som du klickar på för att starta en ny tråd eller ställa en ny fråga. 

Läs mer i Anbytarforums manual

Varför är det så krångligt? 

Många nya användare av forumet letar desperat efter den lilla knappen "Nytt ämne" som ger dem möjligheten att ställa sin fråga. Men så enkelt är det inte! Den kanske största utmaningen för ovana användare är att kategorierna är så detaljerade att det ibland tar en liten stund att hitta rätt.

Men det är okså det fina med Anbytarforum. Om alla ställde sin fråga utan att först behöva ta en titt på det som redan finns i forumet skulle det snart svämma över av i stort sett samma frågor. 

Många av forumanvändarna sitter på stora kunskaper inom särskilda områden och genom att du är noggrann med att kategorisera din fråga rätt kan de också hitta och besvara den. Att Anbytarforum är upplagt på det sättet gör det också möjligt för oss att ta del av det som intresserar oss just för tillfället. 

Få hjälp direkt – eller om tio år

Det bästa med Anbytarforum är alla de hängivna användarna. Många går in dagligen och läser de senaste inläggen och hjälpen brukar inte dröja. Den samlade kunskapen är enorm!

Är din fråga riktigt klurig finns dessutom chansen att du får napp på sikt. En del av trådarna byggs på i takt med att nya källor görs tillgängliga. I forumet bevaras nästan allt och det har hänt att användare av forumet har fått nya svar på en riktigt klurig släktgåta tio år efter att frågan ställdes. 

Gå till Anbytarforum

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser