UMFA53247 0560 sjukvard webbEpidemisjukhuset på Ejdergatan-Lavettgatan i Marstrand omkring år 1900. Foto: Okänd fotograf/Bohusläns museum.
Hände det att man frös ihjäl inomhus förr? Vad menades med håll och styng? Och vilken sjukdom lyckades man inte behandla med en dryck på malen rå kalvlever tillsammans med lingonsylt? Du som har funderingar dödbokens många gånger mystiska dödsorsaker rekommenderas varmt ett besök i Anbytarforum.

Under rubriken Språk ord och namn hittar du avdelningen Sjukdomar och dödsorsaker där frågor som gäller benämningar på sjukdomar och dödsorsaker i äldre tider diskuteras. I listan Sjukdomar och dödsorsaker A – Ö  (Anbytarforum → Särskilda ämnen & övrigt → Språk, ord och namn → Sjukdomar och dödsorsakerfinns det mesta mellan himmel och jord.

Skulle du ändå inte hitta dödsorsaken du söker kan du förstås alltid ställa din fråga i forumet (nedan kan du läsa mer om hur du går till väga). Om du behöver hjälp med att tyda ett ord eller en större del av en text kan du också ställa din fråga under rubriken Läshjälp – i Anbytarforum, förstås.

Så ställer du en fråga/startar du en tråd:

För att ställa en fråga eller starta en diskussionstråd i forumet skapar du enkelt ett användarkonto, helt kostnadsfritt.

Börja sedan med att leta upp en lämplig plats för din fråga. För att alla diskussionstrådar inte ska hamna lite här och var är Anbytarforum nämligen strikt uppdelat i kategorier. 

Om du till exempel har en fråga om en socken kan du börja med att kika i huvudkategorin Geografiskt relaterat. Vill du diskutera eller lära dig mer om till exempel kända medeltida släkter är det i Personrelaterat → Släktnamn du ska börja. Är det ett svårtytt ord du vill få hjälp med scrollar nu ner till huvudkategorin Särskilda ämnen & övrigt där du bland mycket annat intressant hittar kategorin Läshjälp. 

skapa amne i AFFörst när man tagit sig från en huvudkategori till en mer preciserad kategori och slutligen ämne kommer man till "vägs ände" där en ny tråd kan startas. Det gäller att ha tålamod!

När du klickat dig vidare från huvudkategorin till ett allt mer avgränsat ämne kommer du till slut till ”vägs ände”. Det är först då du hittar den lilla ”Nytt ämne” – knappen som du klickar på för att starta en ny tråd eller ställa en ny fråga. 

Läs mer i Anbytarforums manual

Varför är det så krångligt? 

Många nya användare av forumet letar desperat efter den lilla knappen "Nytt ämne" som ger dem möjligheten att ställa sin fråga. Men så enkelt är det inte! Den kanske största utmaningen med forumet för ovana användare är att kategorierna är så detaljerade att det ibland tar en liten stund att hitta rätt.

Det kan också kännas svårt att veta hur man egentligen ska kategorisera sin fråga. Men tar man sig lite tid och klickar runt bland de olika kategorierna brukar det oftast klarna ganska snart.

Anbytarforum är upplagt på ett sätt som gör det möjligt för oss att ta del av det som har skrivits tidigare om det som intresserar oss. Och alla olika kategorier finns till av den enkla anledningen att när frågor om samma ämnen hamnar på samma plats underlättar vi för de många forumanvändarna som är där för att hjälpa oss med våra frågor. Många av dem sitter på stora kunskaper inom särskilda områden och genom att du är noggrann med att kategorisera din fråga rätt kan de hitta och besvara den. 

Få hjälp direkt – eller om tio år

Det bästa med Anbytarforum är alla de hängivna användarna. Många går in dagligen och läser de senaste inläggen och hjälpen brukar inte dröja.

Är din fråga riktigt klurig finns dessutom chansen att du får napp på sikt – i forumet bevaras allt och det har hänt att användare av forumet har fått svar på sin fråga tio år efter att den ställdes. 

Som i exemplet ovan finns mänger av intressanta trådar att inhämta kunskap om precis allt när det kommer till släktforskning. Klicka dig fram till det du är intresserad av med hjälp av kategorierna och få helt nya kunskaper.

Gå till Anbytarforum

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button