Vad för aktiviteter har din släktforskarförening planerat till hösten? Foto: H.P.Persson, Hedby Djura. Porträttfynd #245323.Vad för aktiviteter har din släktforskarförening planerat till hösten? Foto: H.P.Persson, Hedby Djura. Porträttfynd #245323.

Höst är lika med högsäsong för släktforskning – vilket också märks i kalendariet här på Rötter. Här är några av de aktiviteter som släktforskarföreningar runtom i landet planerar.   

När det börjar gå mot mörkare tider igen är det inte konstigt att vi lockas tillbaka till sena kvällar med flitigt arkivsökande, och till värmen från den lokala släktforskarföreningen.

För dig som i somras hittade en ny spännande hobby i släktforskningen är kanske detta den första högsäsongen. I så fall – välkommen! Det finns massor av spännande arrangemang att ta del av.

I Rötters kalendarium tipsar Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar om föreläsningar, släktforskarcaféer och andra arrangemang. Läs mer om några av arrangemangen nedan, eller gå direkt till Kalendariet för att se fler.

 

23/9 Släktforskningshjälp via zoom

Arrangör: StorStockholms Släktforskarförening

Individuell släktforskningshjälp för medlemmar digitalt via Zoom.

Läs mer här

 

28/9 Föreläsning om Lennart Hellsing

Arrangör: Sällskapet Släktforskarne Fagersta 

Västanfors-sonen Lennart Hellsings dotter Susanna Hellsing berättar och visar bilder.

Läs mer här

 

30/9 Servicekväll med forskarhjälp

Arrangör: Nordanstigs Bygd- och Släktband forskarförening

Släktforskarhjälp via datorn.

Läs mer här

 

30/9 Föreläsning om drängar, pigor och hembiträden

Arrangör: DIS-Filbyter

Ann-Charlott Laudon-Tegerhult föreläser om pigor och drängar som var dåtidens unga vuxna. En övergångsfas i livet, men också en nödvändig tid för arbete, försörjning, utbildning och framtida relationer. Ann-Charlotte har ett brett historiskt kunnande med specialintresse för lokalhistoria och etnologi.

Läs mer här

 

30/9 Släktforskarcafé via Zoom

Arrangör: Genealogiska Föreningen

Släktforskarkafé, tema DNA, med Christer Carmevik. Hur gjorde de som vann tävlingen om att bygga snabba släktträd hösten 2020?

Läs mer här

 

5/10 Föredrag om smeder/kring smeder via Zoom

Arrangör: Sollentuna Släktforskare

Föredraget skildrar järnets inverkan på Sverige och dess befolkning. Hur tidig järntillverkning gick till, verksamheter med bergsmän och bergslag. Kronan inför regler för ökad koll. Expertis inkallas från utlandet och driftiga handelsmän tar över. Varifrån kom de invandrade smederna? Hur var brukssmedernas yrkeskarriärer och arbetsuppgifter? Ämnet är stort och omfattande så det blir en blandning av bredd och djup.

Örjan Hedengren berättar historien sedd genom släktforskarens ögon.

Läs mer här

 

16/10 Anbytardag i Kopparberg

Arrangör: Ljusnarsbergs Släktforskarförening

Anbytardagen ger möjlighet att träffa andra släktforskare med rötter i och intresse för Ljusnarsberg och angränsande socknar. Efter att ha tvingats till ett uppehåll förra året verkar det nu som att smittoläget är sådant att vi kan träffas igen. Begränsat antal deltagare.

Läs mer här

 

20/10 Det judiska hemmet: Kvinnornas plats! Maktens plats? via Zoom

Arrangör: Judiska släktforskningsföreningen i Sverige

Historikern Maja Hultman från Göteborgs universitet berättar om de vitt skilda judiska hem som Irene Strauss och Jeannette Ettlinger skapade under 1900-talets början i Stockholm. Maja använder personliga brev, intervjuer och kvitton för att rekonstruera de judiska kvinnornas liv och framför allt undersöka de platser som de besökte och skapade. Vad berättar dessa platser för oss om judiska kvinnors agentskap och roll för judiskt liv i Sverige innan andra världskriget?

Läs mer här

 

Gå till Rötters Kalendarium för att se fler planerade aktiviteter och arrangemang.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button