Gamla Göteborg med Kämpebron över Vallgraven. Akvarell målad av av Justus Fredrik Weinberg år 1793. Källa Carlotta.Gamla Göteborg med Kämpebron över Vallgraven. Akvarell målad av av Justus Fredrik Weinberg år 1793. Källa Carlotta.

På lördag är det äntligen dags för den första helt digitala upplagan av Släktforskardagarna. Här är lite samlad information om föreläsningar, frågestunder, biljetter och annat som kan vara bra att ha koll på inför helgen. 

Utställningshallen har varit öppen för allmänheten ända sedan mitten av augusti. Hitta dina släktforskarfavoriters montrar redan nu och se vilka företag och föreningar som har rabatter, erbjudanden eller frågestunder. 

Den som vill veta mer om Sveriges Släktforskarförbunds arbete får till exempel chansen att lyssna till en presentation om detta. Som vanligt blir det även generösa mässpriser i Rötterbokhandeln, fredag till söndag.

Här kan du se en lista över alla utställare.

Föreläsningarna

Föreläsningen om Göteborgs 400 år som sjöfartsstad har tyvärr blivit inställd, men det finns gott om andra intressanta ämnen att ta del av.

Hör till exempel Dick Harrison berätta om släktforskningens betydelse i äldre tid, Peter Sjölund om DNA-släktforskning som polismetod eller Sonja Entzenberg om historiska perspektiv på kvinnors tillnamn.

På lördag klockan 00.01 får alla som har köpt biljett tillgång till de förinspelade föreläsningarna. I Föreläsningssalen hittar du mer information om detta. 

Har du ännu inte köpt biljett kan du göra det här: sfd2021.se/butik

Frågestund efter föreläsningen

Många av föreläsningarna följs dessutom av ett ”webinar” på cirka 15 minuter där besökarna får tillfälle att ställa frågor till föreläsaren i chatten. Föreläsarsamtalen startar klockan 11 och hålls inne i Föreläsningssalen. Schema för detta kommer enligt arrangören att dyka upp på fredag.

För att delta i en frågestund behöver du ansluta till konferensverktyget Zoom, men du behöver inte vara aktiv själv. Mikrofoner och kameror kommer att vara avstängda. 

Du behöver dock inte använda Zoom för att se själva föreläsningen.

Små finesser i mässportalen

Arrangören GöteborgsRegionens Släktforskare har lagt in små skatter på webbsidan som kan vara lätta att missa om man inte vet att de finns där. Några exempel:

  • Biosalongen – Se korta och längre filmer om ämnen som rör släktforskningsområdet
  • Lounge – Träffa och prata med andra släktforskare i ett digitalt mötesrum
  • Bloggrummet – Hitta bloggar och webbsidor om släktforskning
  • Uppgradera din biljett – Har du redan köpt biljett men önskar att du hade valt en annan variant? I butiken kan du uppgradera till en annan.

 De digitala Släktforskardagarna arrangeras av GöteborgsRegionens Släktforskare, med ArkivDigital som huvudsponsor och Sveriges Släktforskarförbund, Studieförbundet Vuxenskolan och Göteborgs 400-årsjubileum 2021 som samarbetspartners.

Annonser