bouppteckningsregister AD 20210826Så här ser en länkad post i Arkiv Digitals bouppteckningsregister ut. Foto: Arkiv Digital.
Arkiv Digital har fotograferat av i stort sett landets alla bouppteckningar från äldsta tid fram till 1960. Successivt gör företaget även det lättare för oss att hitta rätt bland dem – nyligen uppdaterades registret med nära 100 000 poster.

Efter uppdateringen innehåller släktforskningsföretaget Arkiv Digitals bouppteckningsregister närmare tre miljoner poster.

För de som prenumererar på Arkiv Digitals nätbaserade arkivtjänst är det förstås ett välkommet tillägg. Registret gör det betydligt lättare att hitta rätt bland bouppteckningarna, som kan ligga lite huller om buller i arkiven.

– Alla poster i bouppteckningsregistret leder till en avfotograferad bouppteckning. När du söker i registret och klickar på en person i sökresultatet visas den registrerade informationen tillsammans med en länk till bouppteckningen så du klickar bara på den länken så visas den avfotograferade bouppteckningen och du kan bläddra i den om den består av flera sidor, säger Ann-Louise Paulsson, marknadskoordinator på Arkiv Digital.

Täcker hela landet fram till 1960

Förr var bouppteckningarna en eftertraktad men lite svåråtkomlig källa, utspridd på olika arkiv och platser i landet. Numera är många av dem digitaliserade och tillgängliga på nätet, i Riksarkivets forskarsal. Arkiv Digitals affärsidé är att konkurrera med bildkvalitet och register som gör dokumenten lätta att söka upp. 

– Vi har fotograferat alla bouppteckningar från äldsta tid (1500-talet på några ställen) till 1960 för hela landet. Det återstår några år (1950-talet) i vissa härader i norra delen av landet. Vi kan även ha missat någon volym, och vi planerar att göra en inventering där vi i så fall kommer hitta eventuella volymer som kan ha missats. Men i princip har vi fotograferat av alla bouppteckningar från äldsta tid till 1960 för hela landet, berättar Ann-Louise Paulsson.

Även Riksarkivet har inskannade bouppteckningar. Äldre sådana kan du söka efter här: Sök i Bouppteckningar - Riksarkivet - Sök i arkiven

Så söker du bouppteckning i Arkiv Digital:

  • För att öppna Bouppteckningsregistret loggar du in på arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer Bouppteckningsregister i listan över registerkällor.
  • När du söker på årtal är det bra att komma ihåg att bouppteckningen inte alltid gjordes samma år som personen avled. Sök därför gärna på ett tidsintervall med start det året som personen avled och ett par år framåt i tiden.  
  • I bouppteckningarna hittar du bland annat uppgifter om släktskap eftersom det finns information om den avlidnes arvingar. Du får även reda på den avlidnes tillgångar och skulder och det finns ofta en lista på den avlidnes ägodelar.

  • Här kan du läsa mer om vad Arkiv Digitals bouppteckningsregister omfattar efter uppdateringen:https://www.arkivdigital.se/online/register/bouppteckningar
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser