sommarprat Sjolund webbPeter Sjölund. Foto: Erik Abel
Totalt har 3,2 miljoner lyssnat på årets upplaga av Sommar i P1, vilket motsvarar närmare 40 procent befolkningen. Och på plats nummer fem av de mest lyssnade programmen hittar vi allas vår DNA-släktforskare Peter Sjölund. 

I helgen sände Sveriges Radio P1 årets sista sommarprat. Som vanligt har lyssnandet varit stort, inte minst på podd-sändningarna som i år slog nytt rekord. Många har också lyssnat på sändningarna i P1 (i FM eller digitalt).

Inte mindre än 3,2 miljoner personer har lyssnat på sändningarna någon gång under sommaren, vilket motsvarar 38, 4 procent av befolkningen. Av dem var det en hel del som lyssnade på DNA-släktforskaren Peter Sjölunds program, som ligger på femte plats av de mest lyssnade programmen. 

Kunskap toppar i radion

Poddlyssningen toppades av Benjamin Ingrosso, artist och låtskrivare, medan topplistan med programmen som flest lyssnade på via radio och digitalt är följande: 

1. Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare

2. Nadim Ghazale, polis

3. Tomas J. Philipson, ekonom

4. Mikael Dolsten, forskningschef, läkare

5. Peter Sjölund, släktforskare

– Efter denna succésommar kan vi konstatera att vår poddpublik aldrig har varit så stor som nu och att Benjamin Ingrossos Sommar har bidragit starkt till det. Det är också roligt att lyssnarna uppskattar program som förmedlar kunskap om aktuella ämnen eller tar oss med in i maktens rum, säger Sommar i P1:s programchef Bibi Rödöö på sr.se.

Läs mer och se hela topplistan på sr.se

Kritikerrosat

Peter Sjölunds sommarprat fick också fina omdömen i media. Dagens Nyheters Maria Gunter avslutade till exepel sin recension med orden: "Peter Sjölunds Sommar lämnar lyssnaren med känslan att nu kanske det äntligen är dags att skicka iväg det där dna-provet och hitta nya hittills obekanta släktingar."

I Peter Sjölunds sommarprogram fick vi bland annat höra om hur han med hjälp av släktforskning via DNA lyckades lösa ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall, det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Men också om hans erfarenheter av att våga släppa taget om en trygg anställning och kasta sig ut på okänd mark. 

Här kan du läsa mer och lyssna på programmet

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser