20210807 prisutdelning Rytterne Foto Susanne CasseMalin Dreifaldt, ordförande för Rytterne hembygdsförening, tog emot utmärkelsen Årets Hembygdsförening från Anna-Karin Andersson, 2:a vice ordförande för Sveriges hembygdsförbund. Foto: Susanne Cassé.
Nyligen utsågs Rytterne hembygdsförening i Västmanland till Årets hembygdsförening, som utmärkt sig genom att inkludera både yngre och äldre i sina många aktiviteter.  

– Eftersom 2021 är hundraårsjubileum för det första riksdagsvalet med allmän rösträtt ville vi i år uppmärksamma en förening som utmärkt sig i det demokratiska arbetet. Med sitt inkluderande arbetssätt är föreningen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Så här lyder juryns motivering: Rytterne hembygdsförening har utvecklats till en engagerad och lustfylld mötesplats för hela bygden. Såväl äldre som yngre inkluderas i en verksamhet som erbjuder en mångfald av aktiviteter, både på hembygdsgården och ute i landskapet. Föreningens intresse och engagemang för barnens situation förr och nu är föredömligt för hela hembygdsrörelsen. Rytterne hembygdsförening visar styrkan i rörelsens vision om en levande hembygd öppen för alla.

Övriga nominerade föreningar till priset 2021:

Elin Sundbergs Vänförening. Nominerad av Bohusläns Hembygdsförbund.

Hede Hembygdsförening. Nominerad av Heimbygda Hembygdsförbund för Jämtlands län.

Rimbo Hembygdsförening. Nominerad av Stockholms läns hembygdsförbund.

Föreningen Marmabygden. Nominerad av Upplands Fornminnesförening och Hembygdsförbund.

Gudhemsbygdens hembygdsförening. Nominerad av Västergötlands  Hembygdsförbund.

Läs mer på Nättidningen Svensk Historia

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser