Vintage Jewelry Sign GraphicsFairy webbHar du varit bortkopplad från släktforskningen ett tag? Då ska du inte missa de här pärlorna från sommaren på Rötterbloggen!

En del av Sveriges Släktforskarförbunds verksamhet tog en paus nu under sommaren, men våra rötterbloggare har inte legat på latsidan.

Här några av sommarens bloggar som du inte vill missa:

Eva Johansson: Mormors sommarkalas

collage eva bloggEvas mormor födde 13 barn mellan 1922 och 1946. Ingen missade frivilligt hennes sommarkalas.
Genom att berätta om sin mormors populära sommarkalas, som inte missades av någon i familjen, bjuder Eva Johansson oss på en värmande glimt släkthistoria när den är som allra bäst. Utan att många ord behövs tecknar hon ett fint porträtt av sin mormor, som under sitt långa liv var betydelsefull för många. Inte minst för sina 13 barn. 

Missa inte heller Evas tips på spännande utomhusmuseer, om växter som gått i arv och om fattighus och äldreboenden förr. 

Mats Ahlgren: Procenten pappa

I somras släpptes en svensk rapport där forskare genom att kontrollera blodgrupper försökt ge en bild av hur många barn som varje år föds med en felaktigt angiven pappa. Mats Ahlgren, som numera är en erfaren DNA-släktforskare delar i sin blogg med sig av sina funderingar kring resultatet. 

Han har också, bland annat, bjudit på underhållande semesterfilosoferande i anfäder och anmödrars spår från en faluröd stuga med några hundra år på nacken. Och ett boktips för dig med emigranter i släkten.

oskar och johanna sjostromAnton Rosendahl: Andreas och Nanny Nilsson

Anton Rosendahl visar det storslagna i det lilla genom att berätta om de liv som levts av för allmänheten okända personer från orter som Lappvattnet, Orrliden, Skråmträsk och Ljusvattnet i svunna tiders Västernorrland. Läs om den timide och tålmodige hedersmannen Andreas Nilsson och hans hårt arbetande hustru Nanny. Eller om Oskar och Johanna Sjöström, också de enkla människor, som i bygden var kända som varma och vänliga.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser