Picknick med grannarna Westerström på Rikstens ägor, en sommar under det tidiga 1900-talet. Foto: okänd/Armémuseum.Picknick med grannarna Westerström på Rikstens ägor, en sommar under det tidiga 1900-talet. Foto: okänd/Armémuseum.

Sommar brukar generellt innebära lågsäsong för släktforskarrörelsen i Sverige, men för den sakens skull behöver det inte betyda att du kommer gå sysslolös. Nu har vi uppdaterat våra sju tidigare tips på ”släktforskiga” aktiviteter du kan göra själv eller tillsammans med andra i sommar.

Ägna sommarens lediga stunder åt aktiviteter som gör skillnad för dig och andra, planera för sensommarens släktforskarhändelser eller fördjupa dina kunskaper om släkten. Här är våra tio bästa tips på sommaraktiviteter:

1. Lyssningstips för lata dagar

aommarpratare 2021 Sjolund LabbaPeter Sjölund, foto: Erik Abel och Elin Anna Labba, foto: Carl-Johan Utsi, är två av årets sommarvärdar i Sommar i P1.
Vissa dagar vill man aktivera sig, andra vill man bara slappa sig igenom. Vad är då bättre än att lyssna på ett riktigt intressant radioprogram?

Peter Sjölund och Elin Anna Labba är nya sommarpratare för i år. Aldrig tidigare har släktforskning tagit så stor plats i Sveriges radios populära program. Här kan du läsa mer och klicka dig vidare till programmen.

Gunilla Nordlund är känd som en i duon bakom det populära radioprogrammet Släktband, som hon har gjort många säsonger av tillsammans med Elisabeth Renström. Familjehemligheten är ett annat radioprogram baserat på släktforskning som fick sin första säsong under förra året och beskrivs som ett systerprogram till Släktband. Dramatik utlovas!

Familjehemligheten - alla avsnitt | Sveriges Radio

Släktband - alla avsnitt | Sveriges Radio

2. Digital läsning i hängmattan

shf arkiv premiumLånga, ljusa kvällar ger extra tid till att förkovra sig i släktforskningens alla skrymslen och hörn. Med en Premium-inloggning till Rötter får du tillgång till tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum, ett bibliotek med sökbara och digitaliserade böcker, databaser och annat spännande material.

Redan vid Premium Bas (99 kr) får du tillgång till allt detta, och med nivån Premium Silver (299 kr) får du dessutom en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum i brevlådan – och just nu även ett extra nummer på köpet. Läs mer om erbjudandet här

Detta ingår i Premium Bas och de övriga paketen:

 

3. Om du har vägarna förbi Skåne

Släktforskarvecka Skåne 2021 webb

Tillsammans med fjorton medlemsföreningar arrangerar Skånes Släktforskarförbund en släktforskarvecka i juli. Programmet vänder sig både till nybörjare och erfarna släktforskare och du som har vägarna förbi kan bland annat ta del av guidade vandringar, digitala föreläsningar och dna-tester.

Släktforskarvecka Skåne 2021, pågår mellan den 5-10 juli.

Läs mer här

4. Ta hjälp av experter

Genealogiska föreningen planerar ett släktforskarkafé under ledning av Michael Lundholm och Olle Elm den 15 juli. Att delta är helt gratis, även för icke medlemmar i föreningen.

Särskilt du som har stött på hinder i de lite mer krävande källorna från äldre tid bör ta chansen att få lite hjälp på traven. Både Michael Lundholm och Olle Elm har belönats med Victor Örnbergs hederspris, bland annat för sin förmåga att väcka intresse och sprida sina stora kunskaper vidare. 

Läs mer här

 

5. Ladda upp släktalbumet i databasen Porträttfynd

Porträttfynd #87202, #155692 och #137896.Porträttfynd #87202, #155692 och #137896.

Rötters databas Porträttfynd växer hela tiden. I databasen samlas skannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier – identifierade och oidentifierade porträtt – med uppgifter om fotografens namn och hemort.

Har du släktalbum hemma kan du också bidra till bildskatten. Att ladda upp bilder är både enkelt och givande. Med lite tur kanske någon som ser dina uppladdade fotografier till och med kan hjälpa dig att identifiera en hittills okänd person?

Här kommer du till Porträttfynd

 

Så lägger du upp en bild i Porträttfynd

Bilderna du laddar upp måste vara av typen visitkortsporträtt eller kabinettsporträtt. De måste vara minst 100 år gamla för att bli godkända i Porträttfynd. Det innebär att vi under 2021 godkänner bilder från senast år 1921.

En bra guide för hur du enkelt avfotograferar eller skannar en bild med mobilen hittar du här.

Norra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria BrattNorra begravningsplatsen, Solna. Foto: Maria Bratt

6. Gravstensinventera mera

Kanske har du planerat en utflykt till en närliggande kyrkogård där dina släktingar vilar. När du ändå är där, passa då på att dokumentera gravstenarna för Gravstensinventeringen. Det är nämligen inte alls säkert att de kommer att finnas kvar för all framtid.

Gravstensinventeringen har pågått sedan 1970-talet och innehåller i skrivande stund 465 300 sökbara gravstenar med 1 012 231 personer. Nästan alla registrerade gravstenar är dokumenterade med fotografi och en avskrift av inskriptionen.

Gå till Gravstensinventeringen

 

Så blir du gravstensinventerare

Gravstensinventering behöver inte vara ett jätteprojekt – även mindre bidrag är välkomna tillskott till databasen. 

Det första du behöver göra är att se om din önskade begravningsplats redan har blivit inventerad. Det kan du se här. Är den ledig hör du av dig till databasadministratören för att boka den. Tänk på att det även kan vara bra att kontakta kyrkogården innan du börjar inventera – så slipper de undra vem det är som går omkring och fotograferar.

Här finns en mer detaljerad guide för hur du gör innan och under din inventering, och hur du gör för att registrera bilderna online. 

Med din hjälp kan nästa dödbok bli klar ännu snabbare. Med din hjälp kan nästa dödbok bli klar ännu snabbare.

7. Hjälp till med slutspurten av Sveriges dödbok 8…

Sveriges dödbok har hittills utkommit i sju upplagor, och senare i år 2021 kommer den åttonde. Den kommer att täcka åren 1830–2020, och en stor del av arbetet bygger på de många frivilliga som just nu avslutar registreringen av de döda för åren 1830–1859. Uppgifterna hämtas framför allt från församlingarnas dödböcker och husförhörslängder.

Projektet upphör inte med detta utan nya utgåvor av Sveriges Dödbok kommer ges ut 2023 och 2025. Det betyder att det redan nu behövs frivilliga för att ta sig an åren 1815–1829 för utgivning 2023.

Hela 1800-talet planeras att bli komplett till Sveriges Dödbok 10 och ges ut 2025.

Anmäl intresse genom att kontakta projektledaren på:

Läs mer om projektet här


… eller Sveriges befolkning 1940

Ett annat projekt som behöver volontärer är den fullständiga registreringen av alla uppgifter i folkräkningen 1940.

Det sker genom det webbaserade programmet Persona utvecklat av Umeå universitet. Stor noggrannhet krävs att följa de utförliga instruktioner som finns för arbetet. Till exempel sker registreringen bokstavstroget källan.

Här kan du läsa mer om projektet

Anmäl intresse och boka församling direkt till projektledaren på:

Har du specialkunskaper om något ämne? Dela med dig till WikiRötter!Har du specialkunskaper om något ämne? Dela med dig till WikiRötter!

8. Dela med dig av din kunskap till WikiRötter

Vet du att ”krämare” betyder köpman och att ”fläcktyfus” orsakas av en bakterie som överförs av klädlöss?

Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och bidra till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket för såväl nybörjare som veteraner.

 

Hur går det till?

Gå in på wiki.rotter.se. Under rubriken ”Skriv artiklar” (på förstasidan) finns en introduktion till hur du lämnar in ditt bidrag.

Var med och gör Wiki-Rötter till en verkligt interaktiv encyklopedi för oss släktforskare!

 

9. Förbered dig för Släktforskardagarna

SFD 2021 coffee and laptop limpa
Släktforskardagarna 2021
 blir digitala i år och för att den nya tekniken inte ska utgöra ett hinder så erbjuder arrangören för årets Släktforskardagar, GöteborgsRegionens Släktforskare, nu träningssessioner i det webbaserade mötesprogrammet Zoom. 

Under totalt fyra onsdagar i sommar kan du som vill delta ansluta dig vid sessionens start klockan 19, ingen föranmälan krävs.

På GöteborgsRegionens Släktforskares hemsida hittar du de aktuella datumen och länkarna du behöver för att ansluta i en spalt till höger. Där finns också länkar till videofilmer du kan titta på för att se hur ett möte med Zoom går till.
 

Har du ett sommartips som vi inte har nämnt? Tipsa oss genom att lämna en kommentar i sociala medier!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser