aommarpratare 2021 Sjolund LabbaPeter Sjölund, foto: Erik Abel och Elin Anna Labba, foto: Carl-Johan Utsi, är två av årets sommarvärdar i Sommar i P1.
Nu på onsdag kommer vi för första gången någonsin att få lyssna på en professionell släktforskare i Sveriges Radios populära program Sommar i P1. Missa inte det!

Efter att han 2020 med hjälp av DNA-släktforskning lyckades lösa ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är han numera känd som hela landets DNA-detektiv. Men genom sitt entusiastiska och inspirerande sätt att sprida kunskap om DNA-släktforskning på föreläsningar och i handböcker är Peter Sjölund sedan ett drygt tiotal år redan välkänd bland släktforskare.

Tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs har han tidigare skrivit boken ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren” och i sommar är han högaktuell med boken ”Genombrottet” som han skrivit tillsammans Anna Bodin och som handlar om hur släktforskningen ledde fram till gripandet av dubbelmördaren i Linköping 2020.

På onsdag kommer han att sommarprata och det är den första gången någonsin som en professionell släktforskare tar plats bland de andra programvärdarna i Sveriges Radios populära program Sommar i P1.  

– Jag kommer att prata om att våga lämna ett tryggt jobb för att följa sin dröm, om konsten att återuppväcka de döda och om de hemligheter som gömmer sig i vårt DNA. Men jag berättar också för första gången om den mörkaste dagen i mitt liv, säger Peter Sjölund i presentationen på Sveriges Radios webbplats.

Producent för programmet är Gunilla Nordlund.

Programmet sänds nu på onsdag 7 jul kl 13.00.

Om samiskt arv, magi och kaffe

Den 3 augusti sänds ett annat sommarprat som kan vara av särskilt intresse för många släktforskare. 2020 fick journalisten och författaren Elin Anna Labba Augustpriset för sin fackbok, ”Herrarna satte oss hit”. Boken berättar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. Den bygger på en stor mängd intervjuer och är ett viktigt dokument över samisk historia.

Så här beskriver hon sitt program på Sveriges Radios webbplats:

–  Mitt Sommar kommer att handla om magi och berättelser. Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det.

Programmet sänds tisdagen 3 augusti kl 13.00.

På sr.se hittar du listan med alla sommarpratare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser